O-STA

Dirigent in pianist Ignjat Solženicin z Orkestrom Slovenske filharmonije

Spoštovani,

vljudno vabljeni na peti koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije,

ki bo 19. in 20. februarja 2015, ob 19.30 uri, v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

dirigent in pianist Ignjat Solženicin

Orkester Slovenske filharmonije

koncertni mojster Miran Kolbl

Spored:

Wolfgang Amadeus Mozart, La Clemenza di Tito - uvertura, K. 621

Wolfgang Amadeus Mozart, Koncert za klavir in orkester št. 18 v B-duru, K. 456

____________________

Anatolij Konstatinovič Ljadov, Kikimora

Igor Fjodorovič Stravinski, Simfonija v treh stavkih

Na petem koncertu Modrega abonmaja Slovenske filharmonije bomo imeli priložnost doživeti v mednarodnem prostoru zelo iskanega dirigenta in pianista Ignjata Solženicina. Sodeluje z mnogimi uveljavljenimi orkestri po svetu, trenutno pa zaseda mesto glavnega gostujočega dirigenta Moskovskega simfoničnega orkestra. Izjemno aktiven je tudi kot pianist, saj koncertira na odrih glavnih glasbenih središč, kot so London, Milano, Zürich, Moskva, Tokio in Sydney ter redno nastopa z orkestri iz Bostona, Chicaga, Philadelphie, St. Louisa, Los Angelesa, Baltimora, Montreala, Toronta, Londona, Pariza, Izraela in Sydneyja.

Z Orkestrom Slovenske filharmonije se bo predstavil v obeh vlogah, saj bo koncert začel z Uverturo v opero La Clemenza di Tito W. A. Mozarta, ki jo je skladatelj napisal za praško kronanje avstrijskega nadvojvode in nemškega cesarja Leopolda II. za češkega kralja. Solženicin bo zatem tudi kot solist na klavirju izvedel Mozartov Koncert za klavir in orkester št. 18 v B-duru, K. 456, ki je nastal leta 1784 in z uspehom doživel krstno izvedbo pred občinstvom dunajskega Dvornega gledališča.

Drugi del koncerta bo rusko obarvan. Sledita namreč fantastična simfonična pesnitev Kikimora ruskega skladatelja Anatolija Ljadova, v kateri skladatelj pokaže svoj izjemni smisel za zvočno slikanje ter Simfonija v treh stavkih Igorja Stravinskega, enega najizvirnejših in najbolj cenjenih skladateljev 20. stoletja.

Ne zamudite. Vljudno vabljeni.

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T + 386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299 / 300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si

Na fotografijah: Ignjat Solženicin, Orkester Slovenske filharmonije, Slovenska filharmonija

Vir: arhiv SF