O-STA

Turnir Lego Masters na Fakulteti za elektrotehniko

V okviru Dnevov avtomatike se bo 12. marca 2015 odvil 3. turnir Lego Masters. Dogodek bo potekal na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, pod okriljem Laboratorija za modeliranje, simulacijo in vodenje (LMSV) ter Laboratorija za avtonomne mobilne sisteme (LAMS). Na turnir je prijavljenih 10 študentskih ekip, prvič pa se bodo v svoji kategoriji pomerili tudi dijaki.

30 študentov bo sestavilo 10 tekmovalnih ekip, ki se bodo pomerile v nalogi lokalizacije robota v neznanem okolju ter v optimalnem planiranju poti ob hkratnem izogibanju oviram. Tekmovalni poligon sestavljajo naključno porazdeljeni obarvani kvadratki, nepremične ovire ter odlagalna mesta. Vsak robot se bo moral v poligonu čim hitreje lokalizirati (ugotoviti svojo pozicijo in orientacijo glede na poligon) ter na vsa tri odlagalna mesta v pravem zaporedju odloži objekte, ki jih prenaša. Na tekmovanje je prijavljenih tudi 60 dijakov, ki bodo sestavili 19 ekip. V skladišču izdelkov bodo morali z roboti pravilno razvrstiti 3 izdelke v točno določene prostore.

Nalogi študentov in dijakov predstavljata izzive s področja avtomatike in informatike, namen tekmovanja pa je vzpodbuda dodatnega izobraževanja. Dijaki in študentje bodo morali pri tekmovalnih nalogah uporabiti znanja iz avtomatike in sistemske teorije ter se naučiti analitičnega reševanja problemov. Študentje bodo svoje algoritme in rešitve predstavili tudi na posterjih, najboljši pa bodo nagrajeni z udeležbo na mednarodni Elektrotehniški in računalniški konferenci ERK 2015 v Portorožu. Več na: lego-masters.si