O-STA

Dnevi industrijske robotike

Roboti so iz leta v leto bolj razviti, zato jih lahko uporabimo za čedalje bolj zahtevne naloge. Vabimo vas na Dneve industrijske robotike 2015 - DIR 2015, ki bodo potekali že deveto leto zapored in se bodo odvili od 30. marca do 3. aprila 2015 v prostorih Fakultete za elektrotehniko.

DIR 2015 organizirajo študentje kot sodelovanje med robotskimi proizvajalci in slovenskimi študenti na UL in širše. Prvi dan bodo na sporedu različna predavanja strokovnjakov s področja robotike. Glavno predavanje bo podal direktor inštituta Jožef Stefan dr. Jadran Lenarčič, stanje robotike bosta predstavila vodilna izdelovalca robotov, podjetji Yaskawa in ABB, podjetje OneDrone pa nam bo predstavilo kvadrokopterje.

Od torka do četrtka bodo prijavljeni lahko sodelovali, drugi obiskovalci pa ogledali osem izvirnih in atraktivnih aplikacij, ki so plod študentske domišljije in znanja. Vsaka vas bo animirala po svoje, okrepčilo s kavo vam bodo postregli kar robotski natakarji (Epson), dvoročni robot Yaskawa SDA 10 vam bo pripravil okusen robotski koktajl. Lego kocke boste sestavljali v družbi dveh robotov (Fanuc in ABB), konkurirala pa jim bosta robota (Yaskawa), ki se bosta preizkusila v spajkanju. Vsi udeleženci prijavljeni na aplikacijo Stäubli - sprejanje majic, bodo lahko odnesli domov majico s svojo fotografijo. Obiskovalca bomo najprej fotografirali, sliko računalniško prilagodili, na koncu pa bo robot Stäubli s pomočjo zračnega curka prenesel fotografijo na majico. V okviru dogodka bomo izrezovali 3D modele, kjer bo robot z žarilno nitko iz stiropora izrezal 3D model načrtan v CAD programu. S 3D očali Oculus Rift se boste lahko podali v virtualno resničnost, na aplikaciji vodenje robota na daljavo, pa boste lahko tekmovali v premagovanju poligona. Za vodenje boste uporabili robot Omego, s katerim boste upravljali mobilno platformo Kuko Youbot.

Zadnji dan se bomo odpravili na strokovno ekskurzijo v podjetji BSH in Odelo, kjer si bomo ogledali uporabo robotov v praksi. Pred samim dogodkom bo potekalo tudi tekmovanje Robotchallenge, kjer bodo udeleženci načrtovali robotske celice v okolju RobotStudio. Predhodno znanje ni obvezno, najboljše rešitve pa bodo tudi nagrajene.

Vnaprejšnje prijave na DIR aplikacije preko www.dnevirobotike.si so namenjene študentom vseh fakultet v Sloveniji. S tem je aplikacija z animatorji na voljo prijavitelju ob definirani uri. Študentje organizatorji prilagodimo kompleksnost predstavitve predznanju slušatelja, specifično predznanje ni zahtevano. Ker je število mest omejeno, pohitite s prijavo. Ogled aplikacij za ostale obiskovalce je možen v popoldanskem času brez najave.