O-STA

Deseta knjiga Vande Šega izide pri celovški založbi Fran

S pomladjo prihaja med bralke in bralce nova knjiga Vande Šega Olupki srca Psalmi za sožitje. Predstavili jo bomo v petek, 20. marca 2015, ob 19. uri v Kulturnem domu v Cerknici. Večer s pesnico Vando Šega in gostoma Nežo Maurer in Cirilom Zlobcem bo vodila Vesna Telič Kovač. Glasbeni gostje bodo Martin Sikur - violončelo, Sofia Ristić - harfa ter Rebeka Hren Dragolič - mezzosopran.

"Danes moje oči gledajo navznoter, Danes vidijo babico, mamo, očeta - drugače" pravi v uvodnih mislih pesnica Vanda Šega.

"Pesnica se pred nami z vso tenkočutnostjo odpira v svet, ki je, ker je eminentno izpovedna poezija, intimno njen, hkrati pa tudi obče človeški: v svet spominov, ki vsakogar izmed nas spremljajo skozi vse življenje ali pa obzirno čakajo, da jih, v stiski ali v radosti, prikličemo iz pozabe v sebi, da ob njih in z njimi laže zadihamo. Vanda Šega si je v tej zbirki izbrala eno težavnejših poti do njih, do svojih spominov, ki so ne le oživljena preteklost, ampak tudi vsa pesničina sedanjost, vsa njena vsakdanja in nepretrgana zdajšnjost, svojevrstna simbioza lepote in bolečine" piše Ciril Zlobec v spremni besedi.

Neža Maurer pa v besedah knjigi na pot izpoveduje: "So pesmi o sožitju, spoštovanju in ljubezni, ki edine lahko rešijo svet (in nas) v sožitju vseh različnosti: z dopuščanjem svobode, ki ne omejuje; s spoštovanjem, ki ne ukazuje; z ljubeznijo, ki ne pričakuje. Olupki srca so (še nikoli tako) globoko izpričana ljubezen do staršev."

Vanda Šega se je v Ljubljani rodila (leta 1959), maturirala (na gimnaziji pedagoške smeri), diplomirala (na fakulteti za upravo) in je v prestolnici zadnjih dvajset let tudi zaposlena (na RTV Slovenija), a se vsa leta, vsak dan po opravljenem delu in obveznostih, vrača domov ob Cerkniško jezero, med svoje notranjske griče. Poklicno se je preizkusila kot predmetna učiteljica, novinarka, urednica in samostojna strokovna sodelavka. Sedaj se posveča kulturi socialnega dialoga in odnosom med zaposlenimi. Zanjo je vedno na prvem mestu človek, umeščen v prostor in čas. Z izredno izostrenim socialnim čutom in mero za pravičnost opazi in sliši ljudi. Svojo prvo zbirko pesmi Skrhane sanje je objavila leta 1988 in zanjo prejela nagrado Jožeta Udoviča za pesniški prvenec. Že v njej je nakazala, da jo zanima predvsem posameznik v svojem odnosu do okolja, narave in ljudi, s katerimi je povezan, zanima jo njegovo intimno doživljanje, ki mu zna pozorno prisluhniti, tako da zazna in prelije v verze vse njegove nežne, komaj slišne odtenke. Taki pretanjeni intimistični liriki ostaja zvesta tudi v naslednjih pesniških zbirkah. Med njenimi devetimi leposlovnimi knjigami, ki so bile objavljene doslej, je tudi zbirka kratke proze Vezenje kroga, ki je leta 2008 prejela nagrado Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti za najboljšo samozaložniško knjigo. Je prejemnica zlatega taborskega priznanja, ki ga podeljuje Občina Cerknica.

Doslej objavljena dela Vande Šega: Pesniške zbirke: Skrhane sanje (1988), Dotiki (1995), V kletki svobode (1999), Slepo poletje (1999), Na robovih dneva (2002), Samotnice (2006), Rezine svetlobe - Slices of Light (2010), Poslušam tišino (2013),. Zbirka kratke proze: Vezenje kroga (2008)

Olupki srca Psalmi za sožitje (Založba Fran, Celovec, 2015, ISBN 978-3-902832-11-5, 128 strani, trda vezava, cena 19.90 €)

Povezava: http://www.zalozba-fran.com