O-STA

Vabilo na novinarsko konferenco - 3. mednarodni festival znanja in kulture starejših

3. mednarodni festival znanja in kulture starejših

Spoštovani,

vljudno vabljeni v sredo, 15. aprila, ob 9. uri v preddverje male dvorane Doma kulture Velenje na novinarsko konferenco, na kateri bomo predstavili 3. mednarodni festival znanja in kulture starejših.

Na novinarski konferenci bodo sodelovali župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič, predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje prof. dr. Ana Krajnc, predsednica Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje Marija Vrtačnik in Maša Bizovičar, vodja delavnice "Znaš nauči drugega: svoboda učenja in povezovanja med generacijami"

Prijazno vabljeni, da se udeležite novinarske konference!

**************

PREDSTAVITEV FESTIVALA

3. mednarodni festival znanja in kulture starejših
15. april 2015, Velenje

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje, nacionalna mreža 49 univerz za tretje življenjsko obdobje po Sloveniji, pripravlja svoj tretji festival znanja in kulture starejših.

Festival povezuje slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje in sorodne organizacije starejših iz drugih držav. Namenjen je predstavitvi nasledkov učenja in ustvarjanja starejših v kulturi.

Prednost tretjega življenjskega obdobja ali obdobja po upokojitvi je, da se namesto običajnih, vsakdanjih obveznosti in dolžnosti, lahko posvetimo temu, kar prinaša drugačno občutenje življenja, pa tudi širši in globlji pogled na sebe in svet okoli nas, ali, kot je zapisal švicarski psiholog Carl Gustav Jung: "starejši so tolmači kulture".

Festival znanja in kulture starejših pripravljamo z zavedanjem, da ob različnih študijskih dejavnostih starejših na univerzah za tretje življenjsko obdobje nastaja veliko vrednega, kar jih povezuje z drugimi rodovi, z lokalnim, nacionalnim in mednarodnim prostorom. Tem stvaritvam in dosežkom želimo dati prostor in hkrati odpreti možnost javnosti, da se z njimi seznani, se ob njih navdihne, da nastanejo nove oblike kulturnega delovanja starejših.

Festival je tudi priložnost, da se sorodne organizacije izobraževanja starejših povežejo v skupnem dogodku. Letošnji festival znanja in kulture starejših bo povezal univerze za tretje življenjsko obdobje iz Murske Sobote, Slovenj Gradca, Velenja, Žalca in Ljubljane, predstavili se bosta tudi sorodni organizaciji iz tujine: univerza za tretje življenjsko obdobje iz Zagreba in Društvo Šećerlije iz Tuzle.

Festival poteka vsaki dve leti, vsakič v drugi slovenski regiji, z namenom, da se čim bolj približa vsem univerzam za tretje življenjsko obdobje po Sloveniji. Prvi festival se je odvil leta 2011 v Škofji Loki, drugi leta 2013 v Novi Gorici in sedanji, tretji po vrsti v letu 2015, v Velenju.

Želimo, da festival postane prikaz najvrednejših stvaritev starejših na področju umetnosti in drugih področij kulture in da hkrati postane prikaz znanja, ki ga starejši pridobivajo in darujejo drugim in v svojem kraju.