O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Podelili priznanja družinskim oskrbovalcem

Velenje, 14. april 2015 - Včeraj popoldne je podžupanja Mestne občine Velenje Breda Kolar prvim udeležencem tečaja za družinske oskrbovalce svojcev podelila priznanja za uspešno opravljeno izobraževanje.

Mestna občina Velenje je v letošnjem letu v okviru projekta "Velenje, starosti prijazno mesto" v višini 2.700 evrov financirala tečaj za družinske oskrbovalce svojcev, ki so ga izvedli strokovno usposobljeni delavci Doma za varstvo odraslih Velenje.

20-urnega brezplačnega tečaja se je v dveh skupinah udeležilo 47 občank in občanov, ki so pridobili informacije o tem, kako lahko pomagajo družinskemu članu ob prehodu iz domačega okolja v dom za varstvo odraslih oziroma kako lahko olajšajo bivanje starostnikov v domačem okolju.

V okviru tečaja, ki je potekal v petih sklopih po štiri ure v prostorih Doma za varstvo odraslih Velenje, so udeleženci pridobili informacije z različnih področij: tretje oziroma četrto življenjsko obdobje, odnos in komunikacija s starostnikom, krepitev starostnikove socialne mreže, demenca - rak sodobne družbe, praktični napotki in veščine za negovanje, odhajanje in paliativna oskrba ter prehod iz domačega okolja v domsko varstvo.

V mesecu maju bomo oblikovali klub oziroma skupino družinskih oskrbovalcev, ki se bo redno sestajala z namenom, da preprečimo izgorevanje družinskih oskrbovalcev in drugih družinskih članov starostnika. S srečanji bomo poskrbeli za izmenjavo izkušenj in medsebojno oporo, ki jo družinski oskrbovalci potrebujejo pri opravljanju zahtevnega dela.

S podobnimi izobraževanji bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Trenutno je prijavljenih že 18 novih tečajnikov. Zainteresirani občani lahko več informacij o tečaju za družinske oskrbovalce svojcev dobijo pri strokovni sodelavki Urada za družbene dejavnosti Mestne občine Velenje Katji Remic Novak, ki tudi sprejema prijave na tečaj (telefonska številka 03 8961 681, elektronski naslov katja.remic-novak@velenje.si).