O-STA

Poljski plastičarji na sejmu FORMATOOL v Celje

Poljski in slovenski strokovnjaki s področja plastike se ponovno srečujejo v Celju na sejemskem četvorčku. Leta 2013 so tukaj na sejmu MOS podpisali sporazum o sodelovanju med podjetniškima grozdoma Bydgoszcz in GIZ Grozd Plasttehnika. Slovenski in poljski podjetniki s področja predelave plastike in orodjarstva so tako vzpostavili poslovna omrežja, ki olajšujejo delovanje podjetij ter dostop do znanja, razvoja in inovacij.

Letos bodo poljski obiskovalci, ki se predstavljajo na mednarodnem dnevu plastičarstva na sejmu FORMATOOL v dvorani L1, približali delovanje grozda ter poslovne priložnosti na Poljskem.

Grozd Bydgoszcz združuje podjetja, ki se ukvarjajo z orodjarstvom in predelavo plastike ter vrsto poslovnih ustanov, univerz, raziskovalnih in razvojnih enot, pisarn, poslovnih združenj ter jamstvenih skladov. Namen dejavnosti grozda je integracija podjetij, ki se ukvarjajo s predelavo plastike in z orodjarstvom, zastopanje njihovih interesov, pa tudi sistematičen pristop k oblikovanju poslovnih omrežij, ki olajšujejo delovanje podjetij, dostop do človeških virov, tehnološkega razvoja in inovacij ter povečanje inovativnosti proizvodov. Grozd je nastal leta 2006 na pobudo mesta Bydgoszcz, Kujavsko-pomorjanskega združenja delodajalcev in podjetnikov ter Tehnične univerze.

Grozd temelji na:

• več kot stoletni tradiciji industrije v regiji,
• koncentraciji predelovalnih podjetij in javnih služb v regiji,
• visoko usposobljenem tehničnem osebju,
• konkurenčnih stroških proizvodnje in delovne sile,
• znanstveno-izobraževalnem zaledju,
• investitorjem prijaznem okolju,
• številnih davčnih olajšavah,
• dobrih prometnih povezavah (letališče, železnica).

V okviru grozda se podjetja povezujejo v verigo dobaviteljev in ponujajo tako polimerne materiale, kot so PVC, PP, PE, TPU, SAN, ABS, PC, kot tudi dodatke, barvila, polnila in modifikatorje. Člani grozda izdelujejo celovito paleto orodij za predelavo plastičnih mas, kalupe za predelavo gume in obdelavo kovin. Predelovalci obdelujejo in predelujejo mase vseh dimenzij ter na vse načine, in sicer za gradbeniško panogo, avtomobilsko, kemijsko, kozmetično, farmacevtsko industrijo,medicino, elektroniko, proizvodnjo embalaže, gospodinjskih predmetov in še veliko več. V Bydgoszczu delujejo poklicne in srednje šole, tehnični kader se izobražuje na Univerzi za tehnologijo in naravoslovje (na Fakulteti za strojništvo, smer oblikovanje, in na Fakulteti za tehnologijo ter kemijsko tehnologijo, smer predelava plastike). Dejavnost grozda podpira tudi Regionalni center za inovacije, ki povezuje in krepi sodelovanje med univerzami in industrijo. V okviru Industrijskega in tehnološkega parka, ki deluje v okviru posebne ekonomske cone, s skupno površino 300 hektarjev, so zagotovljene storitve in pomoč vlagateljem. Financiranje in jamstva zagotavljajo številne banke in jamstveni skladi, grozd pa pripravlja tudi številne posvete in nudi strokovno pomoč pri pridobivanju evropskih sredstev.

Srečanje bo priložnost za predstavitev stanja in poslovnih priložnosti v tej panogi na Poljskem ter predstavitev Pomorjanske regije in njenega glavnega mesta Bydgoszcza.