O-STA

Mednarodna znanstvena konferenca FG2015

Od 4. do 8. maja 2015 bo v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala mednarodna znanstvena konferenca FG 2015, ki bo v Slovenijo privabila vrhunske raziskovalce in razvijalce najnaprednejših tehnologij računalniškega vida. Gre za eno vodilnih konferenc področja, ki jo soorganizirata Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani pod pokroviteljstvom prestižnega mednarodnega Inštituta inženirjev elektrotehnike in elektronike - IEEE, s sedežem v ZDA. V torek, 5. maja, pa bodo ob 17.30 uri potekale demonstracije prototipnih tehnologij in sicer v drugem preddverju Cankarjevega doma, kamor so vabljeni tudi novinarji.

Demonstracije že razvitih tehnologij

Na demonstracijah prototipnih tehnologij bodo vodilne svetovne univerze prikazale zadnje raziskovalne dosežke in obiskovalcem omogočile interaktivno preizkušanje prototipov. Med različnimi tehnologijami, ki si jih bo mogoče ogledati in preizkusiti, naj izpostavimo robotka Nea. Neo je na videz navaden humanoidni robotek, s katerim je mogoče interaktivno komunicirati in se pogovarjati. Med pogovorom Neo preko kamer analizira sogovornikov obraz, tolmači njegovo mimiko in kretnje ter opredeli njegov značaj ali čustveno stanje. Tehnologije te vrste imajo izjemen pomen in velik potencial. Uporabne so kot napredna tehnološka podpora uporabnikom, ki bi želeli med pogajanji ali razgovorom s strankami čim bolj objektivno ovrednotiti značaj ali čustveno stanje sogovornikov.

Med zanimivejšimi tehnologijami, ki bodo prav tako predstavljene, bo prototipni vmesnik za upravljanje računalniških aplikacij, ki smo jih doslej videvali le v znanstveno-fantastičnih filmih, kot je Minority Report. Tehnologija, ki jo bodo predstavili raziskovalci z Univerze Wurzburg-Schweinfurt, omogoča upravljanje računalnika preko gest, prepoznanih z uporabo globinskega senzorja Kinect. Prepoznane geste računalnik nato pretvori v ukaze, ki jih uporabi v aplikaciji za manipulacijo z navideznimi objekti. Pri upravljanju prototipa si lahko uporabnik nadene očala za navidezno resničnost in s tem dobi občutek, da dela z realnimi 3D objekti.

Izpostaviti gre tudi prototipni sistem Univerze Carnegie Mellon, ki lahko iz video posnetka obraza v realnem času izdela 3D model obraza in ga uporabi za analizo obrazne mimike. Na podoben način deluje tudi tehnologija podjetja Vicarious, ki izdelani 3D model obraza zamenja z modelom druge osebe. Takšna tehnologija omogoča zamenjavo posameznikovega obraza v video posnetku z obrazom kakšne druge osebe in bo v okviru konference prikazana na zabaven način. Demonstratorji bodo udeleženca posneli, na zaslonu pa se bo prikazoval posnetek njegovega telesa z obrazi znanih oseb iz sveta športa in zabave.

Druge zanimive prototipne tehnologije, ki si jih bo še mogoče ogledati, so tehnologije za varovanje zasebnosti v video posnetkih, tehnologije za animacijo nadomestnih likov (avatarjev), tehnologije za analizo človeških obrazov, biometrični sistemi za prepoznavanje obrazov in druge.

O dosežkih pri razvoju naprednih računalniških postopkov in tehnologij

Na konferenci bodo predstavljeni zadnji raziskovalni dosežki pri razvoju naprednih računalniških postopkov in tehnologij za samodejno razpoznavanje človeških obrazov, kretenj in gest, razpoznavanje psiho-fizičnih stanj oseb ter gibanja oseb po prostoru. Te tehnologije postajajo ključne sestavine najsodobnejših pametnih naprav in sistemov, kot so pametni telefoni, pametni televizorji, pametne hiše, pametna mesta in ambientalni inteligentni sistemi. Uporabljajo pa se tako za izboljšanje uporabniške izkušnje in njegovega udobja, kakor tudi za zagotavljanje večje varnosti ranljivim družbenim skupinam, kot so starejši in otroci, ter za potrebe oglaševalske industrije in ne nazadnje za preprečevanje in preganjanje kriminala. Konferenca FG 2015 bo vsem registriranim obiskovalcem ponudila vrhunski forum razvoja in raziskav na svojem področju in predstavlja izjemno priložnost za vzpostavljanje poslovnih in strokovnih stikov z najboljšimi raziskovalci in razvijalci iz celega sveta. Dodatne informacije o konferenci so na voljo na spletnem naslovu www.fg2015.org.