O-STA

HIŠE SVETA 2015

Ljubljana,13.maj 2015 - Mesto oblikovanja, vzporedno mesto, sodelovanja in soustvarjanja za vse, tudi letos podeljuje nagrado Hiše awards 2015.V okviru dogodka bomo otvorili tudi razstavo Hiše sveta 2015, kjer bo prikazanih -42 primerov iz vsega sveta.Dogodek bo odvijal v četrtek,21. maja 2015,od 10.ure dalje v Mestu oblikovanja (nekdanja tiskarna Mladinska knjiga)na Dunajski cesti 123 v Ljubljani.Udeležba je brezplačna, potrebna je le predhodna prijava.

Na dogodku bodo avtorji pokazali ozadje nastanka izbranih enostanovanjskih hiš ter v razpravi osvetlili temo varčevanja z energijo pri snovanju in gradnji energijsko varčnih stavb. Energijska varčnost stavb in arhitektura sta tesno povezani, zato mora arhitekt mora pri zasnovi nizkoenergijskih stavb pogosto sklepati določene kompromise.Ker so stavbe velik potrošnik energije za ogrevanje (v Sloveniji porabijo skoraj tretjino vse energije) bomo v razpravi poskušali prikazati koncepte za energijsko varčnost stavb, ki so pomembni za prihodnost naše energijsko učinkovite družbe. Dotaknili se bomo tudi drugih energijskih potrošnikov in pokazali pot, ki bi ji globalni in lokalni razvoj moral slediti v prihodnosti.

V Sloveniji za ogrevanje stavb porabimo slabo tretjino skupne porabe energije. Ponekod po svetu (ZDA) je poraba še višja in sega do 50 odstotkov. V večini zahodnih držav smo v preteklih letih uveljavili stroga pravila o maksimalni porabi energije za vse gospodinjske aparate, hkrati pa so stavbe (ki so veliko večji porabniki energije) ponekod še vedno ostale brez omejitev. Še bolj skrb vzbujajoče so energijske bilance stavb v državah, ki doživljajo hitro rast - lep primer je Kitajska, kjer bo do leta 2020 kar 60 odstotkov vseh stavb v mestih novogradenj. Kako energijsko varčne bodo te novogradnje? Vodilni svetovni odločevalci imajo izbiro: naj nadaljujejo dosedanjo prakso in dovolijo gradnjo energijsko potratnih stavb ali pa uveljavijo nova pravila, ki bodo zmanjšala energijsko potratnost in dolgoročno omogočila prihranek denarja.

Govorci:Avtorji izbranih projektov iz razstave Hiše sveta 2015.

Attila Beres (Madžarska)

Alex Hurst, Hurst Song Architeckten (Švica)

Bart Biermans, HUB (Belgija)

Gorazd Furman Oman, Urbanisti d.o.o. (Slovenija)

Nagrade: V okviru dogodka bomo podelili nagrado za inovativnost in trajnostno odličnost Hiše awards - best house 2015.

Otvoritev razstave: Hiše sveta 2015 (42 primerov iz celega sveta)

Za več informacij o dogodku in ostala morebitna vprašanja se obrnite na Anjo Geo Sladić na telefonski številki 068 616 961 od ponedeljka do petka med 9. in 18. uro ali e - naslov: pr@zavodbig.si