O-STA

Oblikovalska okuševalnica

Spoštovani predstavniki medijev!

Oblikovalska okuševalnica v okviru Meseca oblikovanja je vsako leto boljša in dokaz razvoja slovenske kulinarike. Obiskovalci - ljubitelji sodobnega oblikovanja ter vrhunske kulinarike, so v prostorih Mesta oblikovanja v nekdanji tiskarni Mladinska knjiga okušali vrhunske kulinarično-oblikovalske stvaritve, ki jih je tokrat pripravilo kar 12 ekip.

Strokovna kulinarično-oblikovalska žirija v sestavi -mag. Jasna Petan (direktorica Gorenje Design Studio), priznani chef z Michelinovo zvezdico Andrej Kuhar, prof. Vladimir Pezdirc iz ALUO, in Zmago Novak ustanovitelj Meseca oblikovanja so podelil pet priznanj- za inovativnost, kulinarično odličnost, interpretacijo teme, najboljši izdelek in najboljši ekipni nastop.

Nagrado za inovativnost je prejela mlada kreativna ekipa pod imenom Kuhnja na poti v prihodnost (Gostilna Repovž, oblikovanje Domen Gregorič, Jan Ravbar iz studia AKLIH ), ki so žirijo prepričali z svežo ekološko prodelano hrano pripravljeno z tehniko 3D tiska v kateri je užival še tako zahteven obiskovalec.

Najboljše interpetirana tema " Na poti" je tokrat pripadala ekipi Piknik v naravi, kateri so sodelovali z priznano oblikovalko Almiro Sadar (Catering Kaval Group- Rok Pšeničnik, Restavracija Element- Borut Centa, Restavracija Strelec - Julijana Krapež ).

Nagrado za kulinarično odličnost so si zaslužili priznani kuharij Tomaž Bolka ( Gostilna Krištof), Uroš Štefelin (Vila Podvin) in Matjaž Erzar ( Gostilna Pr Matičku) združeni pod imenom "Sredi fantastičnega ničesar" , ker so navdušili s svojim vrhunskim kulinaričnim doživetjem in predstavitvijo hrane.

Nagrado za najboljši izdelek s kriteriji dobrega oblikovanja sta si izjemoma prislužili dve ekipi - za.pečkar (oblikovanje Jan Jagodič- Kabinet 01, kuharski mojster Klemen Košir) , saj so odlično navezali uporabniško izkušnjo v naravi in ekipa Steklarne Rogaška - Crystal Pack (oblikovanje Ivana Potočnik in Tina Cvetko, kuharski mojstri Kristjan Anderlič- Restavracija 7 in David Vasiljevič-VŠGT) , ki so se predstavili s prestižnim setom za avanturistične izlete, ki ga sestavljajo steklene posode in kelihi Steklarne Rogaška. Doslej so iz kristalnih kozarcev pili le kralji, odslej boste lahko tudi vi.

Številne obiskovalce je najbolj navdušila ekipa "Miznica - vrednote, ki hranijo" ( Restavracija JB: Janez Bratož, oblikovanje: Branka Urbanija , In dekor - oblikovanje, izdelava: Anton Urbanija, Ekosem, Domiles d.o.o. , Avtoantika Vladimir Čeh, Avtovleka Čepon). Smisel njihove predstavitve s starodobnim vozilom, piknikom v naravi je v tem, da se vrnemo v 30.-ta leta prejšnjega stoletja, ko je bila Slovenija ekonomsko zastopana enakovredno s sosednjimi in drugimi uspešnimi evropskimi deželami, v nekaterih panogah, kot npr, lesna pa smo celo prednjačili pred sosednjo Avstrijo... Želeli so pokukati v tiste čase in nadaljevati tradicijo uspešnosti, se navezati na vrednote, katere želimo obuditi, ... nato pa preskočimo dobrih 80 let in se srečata tedanja odličnost s sedanjo; novodobno smelo, odločno in samozavestno odličnostjo ...kar naj predstavlja vizijo za naprej.

Tokratna žirija nas je presenetila še z eno posebnostjo, nagrado za najboljšo ekipo leta 2015 so namenili vsem ekipam, saj je vseh 12 ekip doseglo nivo, h kateremu je Oblikovalska okuševalnica stremela 8 let.

Fotografije z dogodka lahko prenesete tukaj in press kit Meseca oblikovanja tukaj.