O-STA

V Sloveniji bomo organizirali prvi Svetovni kongres o elektroporaciji, ki pomaga tudi pri zdravljenju raka

Med 6. in 10. septembrom 2015 bo v Portorožu potekal prvi Svetovni kongres o elektroporaciji v biologiji in medicini ter na temo hrane in okoljskih tehnologij. Na dogodku bodo raziskovalci iz več kot 47 držav predstavili nova dognanja področja, z organizacijo tako pomembnega dogodka pa se bomo dotaknili prihodnosti, ki jo soustvarjajo tudi slovenski znanstveniki. Za pobudo je zaslužen predvsem predstojnik Laboratorija za biokibernetiko na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani prof. dr. Damijan Miklavčič. Da je elektroporacija pomemben, obetaven ter učinkovit pojav v znanosti in tehnologiji, prepoznava tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je kot častni pokrovitelj kongresa pozdravil napredek in vlogo slovenskih raziskovalcev.

Kot razlaga prof. dr. Damijan Miklavčič, je srečanje v okviru Svetovnega kongresa organizirano z namenom povezovanja strokovnjakov različnih delovnih področij, disciplin in znanja, ki so vpeti v raziskovanje ali pa mogoče razvijajo aplikacije na temo elektroporacije. Strokovnjak dodaja: "Prvi Svetovni kongres o elektroporaciji organiziramo z namenom ustvarjanja ustreznega okolja za spodbudo interdisciplinarnih interakcij, za predstavitev najnovejših dosežkov področja ter izmenjavo znanja in mnenj. Elektroporacija je konec koncev učinkovito orodje medicine, ki pomaga pri zdravljenju raka, vendar je kljub temu javnosti še dokaj neznana."

Glavne teme, ki se jih bodo strokovnjaki septembra v Portorožu dotaknili, so:

- preučevanje osnovnih mehanizmov elektroporacije - od molekularnega nivoja do tkiva,
- generiranje visokonapetostnih električnih pulzov: od laboratorijskih do velikih industrijskih sistemov,
- uporaba elektroporacije v medicini, živilski tehnologiji, biotehnologiji in okolju,
- nove aplikacije in uporaba elektroporacije v kombinaciji z drugimi tehnologijami.

Poleg našega strokovnjaka prof. dr. Damijana Miklavčiča, ki s sodelavci pripravlja knjigo o biomedicinski tehniki v Sloveniji, so v organizacijskem odboru prvega Svetovnega kongresa o elektroporaciji še direktor nemškega inštituta za živilske tehnologije dr. Volker Heinz; ameriški strokovnjak in direktor centra za bioelektriko Frank Reidy Univerze Old Dominion dr. Richard Heller; dr. Lluis M. Mir s francoskega Inštituta Gustave Roussy in dr. Javier Raso iz veterinarske fakultete v Zaragozi v Španiji. V Portorožu se bodo zvrstili številni domači in tuji govorci. Nad delom strokovnjakov so zelo navdušeni tudi na ameriški univerzi Purdue, ki bodo o dogodku posneli dokumentarni film. Slovenija bo torej na svetovnem zemljevidu strokovnega udejstvovanja na področju elektroporacije, metode, ki je med drugim uspešna tudi pri zdravljenju raka.

Elektroporacija je pojav in hkrati orodje, uporabno tako v medicini kot v biologiji, biotehnologiji in ekologiji, njena uporabnost pa se še naprej razvija. Zaradi svoje učinkovitosti, varnosti in vsestranskosti velja elektroporacija za metodo prihodnosti. Med drugim je uporabna pri zdravljenju rakavih obolenj, za gensko terapijo, za ekstrakcijo sladkorjev in drugih snovi iz celic, lažje pridobivanje sokov iz sadja in zelenjave, za pasterizacijo hrane in pri čiščenju vode. K raziskavam in razvoju elektroporacije in njene uporabne vrednosti so nezanemarljivo prispevali tudi slovenski znanstveniki.

V onkologiji predstavlja elektroporacija v kombinaciji s kemoterapijo povečanje učinkovitosti zdravljenja raka. V primerjavi z npr. kirurško odstranitvijo malignega tkiva elektrokemoterapija po posegu ne pušča vidnih znamenj na koži, nedotaknjene pa pusti tudi žile, živce in krvne celice. Elektrokemoterapijo v Sloveniji uporabljajo na Onkološkem inštitutu in v Kliničnem centru v Ljubljani in Mariboru, ter v preko sto drugih kliničnih centrih po Evropi. Elektrokemoterapija je učinkovita v zdravljenju različnih vrst tumorjev: kožnega melanoma, Kaposijevega sarkoma, raka na dojkah. Slovenski strokovnjaki orjejo ledino tudi pri raziskavah za zdravljenje raka z elektrokemoterapijo na jetrih (na Onkološkem Inštitutu v Ljubljani), kosteh, dojkah, požiralniku, črevesju, trebušni slinavki,... Metoda se vse bolj uveljavlja tudi v veterini.

Pri pasterizaciji hrane je elektroporacija uporabna predvsem zato, ker z visoko jakostjo električnega polja v območju ireverzibilne elektroporacije uspešno uničimo mikroorganizme, kot so plesni in najrazličnejše bakterije. Samo v Ameriki so namreč s hrano povezani patogeni letno odgovorni za 76 milijonov bolezni, 325. 000 hospitalizacij in okoli 5. 000 smrti.

Ker lahko transport preko membrane poteka tudi iz notranjosti celice v njeno okolico, lahko z elektroporacijo olajšamo tudi ekstrakcijo različnih snovi iz celic, denimo sladkorja ter soka iz sadja in zelenjave. Z uporabo elektroporacije zmanjšamo količino porabljene energije za ekstrakcijo in pasterizacijo, poleg tega pa zaradi netermične narave delovanja elektroporacije hrana ostaja bolj sveža in polnega okusa.

Več informacij o dogodku je na voljo na spletnem mestu prvega Svetovnega kongresa po elektroporaciji wc2015.electroporation.net.

Prof.dr. Damijan Miklavčič je bil rojen leta 1963 v Ljubljani. Diplomiral, magistriral in doktoriral je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Od leta 2002 je na omenjeni fakulteti tudi redni profesor, predstojnik Laboratorija za biokibernetiko in od ustanovitve Katedre za biomedicinsko tehniko leta 2007 tudi njen predstojnik. Profesor dr. Damijan Miklavčič je prejemnik najvišjih domačih državnih nagrad na področju znanosti (leta 1995 je skupaj z akademikom profesorjem dr. Lojzetom Vodovnikom in profesorjem dr. Gregorjem Seršo prejel Nagrado Republike Slovenije za znanstvenoraziskovalno delo. leta 2003 pa priznanje Ambasador Republike Slovenije v znanosti) in nekaterih vidnih mednarodnih nagrad (Republika Francija mu je leta 2008 podelila red Viteza akademskih palm; mednarodna zveza društev za biomedicinsko inženirstvo (IFMBE) pa mu je leta 2012 na svetovnem kongresu v Pekingu za njegove dosežke na področju elektrokemoterapije podelila nagrado Vladimir Zworykin). Damijan Miklavčič se ukvarja s preučevanjem vpliva električnih tokov in elektromagnetnih polj na biološke sisteme. V zadnjih dvajsetih letih se predvsem osredotoča na preučevanje in uporabo elektroporacije v medicini, biologiji in biotehnologiji. V raziskovalni skupini, ki jo vodi od leta 1998, poleg preučevanja elektroporacije na lipidnih dvoslojih, celicah in tkivih razvijajo tudi teoretične modele in simulacije elektroporacije ter naprave za njeno izvajanje.


Več informacij:
Irena Pavčič
PR svetovalka
Email: irena.pavcic@ippr.si

########

Pripis k fotografijam:
Foto 1 - Pokončni foto-bioreaktor za gojenje mikroalg: elektroporacija je mogoče ključ do ekonomične rabe mikroalgne biomase za pogonska goriva. (Vir: KIT, Nemčija)
Foto 2 - Elektroporacija omogoča hitro in zdravo pripravo hrane: elektroporacija omogoča tudi svojevrstno "kuhanje" surove hrane v samo nekaj sekundah. (Vir IXL, Nizozemska)
Foto 3 - Pilotna naprava za pasterizacijo sokov z elektroporacijo: pilotna naprava za pasterizacijo sokov z uporabo elektroporacije na inštitutu ProdAl v Salernu, Italija. (VIR Prodal, Italija)
Foto 4 - Elektroporacija spremeni strukturo rastlinskega tkiva - zato jo uporabljajo že tudi v proizvodnji pomfrija (Vir: DIL, Nemčija)
Foto 5 - Sodelovanje zdravnikov in inženirjev v onkologiji: priprava načrta zdravljenja globlje ležečih tumorjev z elektrokemoterapijo ali ireverzibilno elektroporacijo kot uspešno ablacijsko metodo. Visifield.com je mogoče naslednji uspešni slovenski start-up? (Vir UL, Fakulteta za elektrotehniko, Ljubljana, Slovenija)