O-STA

Minister Gorazd Žmavc na obisku pri zveznem ministru dr. Josefu Ostermayerju

V torek, 2. junija 2015, se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc srečal z avstrijskim zveznim ministrom za umetnost in kulturo, ustavo in medije dr. Josefom Ostermayerjem.

Sogovornika sta se srečala prvič in v prijetnem vzdušju govorila o odprtih vprašanjih, ki zadevajo slovensko manjšino v Avstriji.
V uvodu srečanja je minister Žmavc čestital zveznemu ministru dr. Ostermayerju ob 60. letnici podpisa Avstrijske državne pogodbe in ob tem poudaril njen pomen za zaščito slovenske manjšine na Koroškem in Štajerskem. V nadaljevanju sta se sogovornika dotaknila dosedanjega konstruktivnega sodelovanja pri reševanju odprtih vprašanj povezanih s Slovensko glasbeno šolo na Koroškem ter financiranjem vrtcev.

Minister Žmavc je v nadaljevanju pogovora opozoril na potrebo po dvigu finančne podpore za manjšino, ki se ni spremenila zadnjih 20 let. V tem okviru je izpostavil problematiko financiranja manjšinskih medijev in še posebej težko finančno stanje tednika Novic. Izrazil je željo, da bi avstrijska stran našla ustrezno sistemsko rešitev, s katero bi se zagotovil njihov nadaljnji obstoj in delovanje. Minister Ostermayer je odgovoril, da se bo sistemska rešitev poskušala najti v okviru novele zakona o podpori tiskanim medijev.

Ob zaključku pogovora je minister Žmavc povabil dr. Ostermayerja na povratni obisk v Republiko Slovenijo, kar je sogovornik z veseljem sprejel.

Pred srečanjem z zveznim ministrom se je minister Gorazd Žmavc, na veleposlaništvu Republike Slovenije srečal s predstavniki dunajskih Slovencev. V pogovoru so mu predstavili delovanje tamkajšnjih slovenskih društev in iniciativ ter ob tem izpostavili predvsem željo po vzpostavitvi slovenskega šolskega pouka in vrtca. Minister je obljubil oblikovanje celovitega koncepta enotnega predstavljanja Slovenije na Dunaju, vključno z nudenjem podpore tam živeči slovenski skupnosti.