O-STA

Citrarski koncert v Dvorcu Novo Celje

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec vabi na zadnji koncert citrarskega abonmaja. V nedeljo, 14. junija, bo ob 17. uri v Dvorcu Novo Celje koncert citrarskega orkestra prvega citrarskega društva iz Graza.

Prvo graško citrarsko društvo (Erster Grazer Zitherverein) je bilo ustanovljeno leta 1876 in je najstarejše citrarsko društvo v Avstriji. Kljub dvema vojnama društvo nikoli ni prekinilo s svojim delom. Trenutno igra v orkestru 14 žensk in en moški. Dirigentka orkestra je gospa Josefa Tasotti, predsednica društva pa je gospa Susanne Weitlaner, ki govori slovensko in jo lahko občasno zasledimo v naših medijih, saj je koordinatorica slovenske manjšine v Avstriji.

Glasbeni repertoar društva je zelo pester - od stare glasbe do ljudske glasbe in malo modernejših zvokov. Vsako jesen ima društvo v veliki minoritski dvorani v Gradcu (Großer Minoritensaal) svoj koncert, zraven pa običajno gostuje kakšen pevski zbor iz okolice. Lani so na Avstrijskem Štajerskem praznovali obletnico znanega štajerskega pisatelja Peterja Roseggerja, ki je svojo prvo pesniško zbirko izdal pod naslovom "Zither und Hackbrett" (citre in oprekelj). Pod tem geslom so skupaj z glasbeno šolo Ligist in drugimi glasbenimi skupinami organizirali koncert ljudske glasbe. Častni gost njihovih koncertov je vedno znani graški citrar Johannes Rohrer, ki je bil pred leti član orkestra, v 2. sezoni citrarskega abonmaja ZKŠT Žalec pa je gostoval v Žalcu kot solist.

Koncert podpira Avstrijski kulturni forum.

Prodaja vstopnic: TIC Žalec, tel. 03 710 04 34.