O-STA

Pohod po hmeljski poti

Med hmeljišči v okolici Žalca, fotografija Bina Plaznik

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec skupaj z Zvezo turističnih društev Občine Žalec prijazno vabi na tradicionalen Pohod po hmeljski poti, ki bo v soboto, 31. avgusta 2024.

Start tradicionalnega pohoda je ob 8. uri pri Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije (Cesta žalskega tabora 2), kjer pohodnike pozdravita tudi aktualni hmeljarski starešina in princesa. Princesa na simbolni ravni predstavlja hmeljevo kobulo in v rokah drži hmeljarski škaf, starešina predstavlja hmeljevo trto, njegov dodaten simbol pa je hmeljarski maček.

Približno 14 km dolge ravninske poti se bodo letos pohodniki lotili v nasprotni smeri, kot je to bilo običajno pretekla leta - tako bo prva postojanka Rimska nekropola v Šempetru - arheološki park z veličastnimi grobnicami rimskih veljakov, ki so bogato okrašene z rimskimi mitološkimi motivi. Pot nato poteka ob reki Savinji do Ribnika Vrbje, naravnega rezervata in zatočišča več kot 170 vrstam ptic. Naslednja postojanka je dvorec Novo Celje, kjer je bil posajen eden prvih nasadov hmelja v Spodnji Savinjski dolini. In ko noge že malo bolijo in počitek prija, čaka pohodnike le še zadnji del poti, ki se zaključi pri Fontani piv Zeleno zlato, kjer bo poskrbljeno tudi za glasbo - pohodnike bo zabavala skupina Hmelbojsi.

V startnino 12,00 € je zajeto uporabno darilo, okrepčila ob poti in malica na cilju. Poravnati jo je mogoče na dan dogodka, od 7. ure dalje, v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije.

Prijazno vabljeni!