O-STA

Znanih pet nominirancev za pesniško nagrado Fanny Haussmann 2024

Lanski nagrajenec Tom Veber (na fotografiji desno), avtorica fotografije Bina Plaznik

Žalec, 3. september 2024

Izjava za javnost

ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je že sedmo leto zapored razpisal pesniško nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevno prvi slovenski pesnici, ki je živela v prvi polovici 19. stoletja, krajši čas tudi v dvorcu Novo Celje pri Žalcu.

V tem letu je na zapis prispelo kar 63 pesniških ciklusov, 20 več kot prejšnje leto. Tako dober odziv potrjuje, da je pesniška nagrada v sedmih letih postala nacionalno prepoznavna in pomembna v pesniških krogih. Sodelujoči avtorji prihajajo iz vse Slovenije.

Konec junija so bila znana imena 10 sodelujočih, ki so s svojimi pesniškimi ciklusi prepričali žirijo v sestavi dr. Zoran Pevec, Lidija Koceli, Marija Končina in Tom Veber.

To so bili: Dejan Bosil, Jurij Hudolin, Suzana Kavka, Majda Kočar, Rok Komel, Matej Krajnc, Lucija Mirkac, Franci Novak, Andraž Polič in Glorjana Veber.

V ožji izbor nominirancev je žirija uvrstila pet nominirancev, to so:

Dejan Bosil, Jurij Hudolin, Franci Novak, Andraž Polič in Glorjana Veber.

Nagrajenca oziroma nagrajenko bomo razglasili na podelitvi v Dvorcu Novo Celje v četrtek, 26. septembra 2024, ob 19. uri. Nagrajenec/-ka bo prejel/-a nagrado v višini 1.000 EUR, ki jo podeljuje Občina Žalec.

Na dogodku bo ZKŠT Žalec predstavil tudi novo številko revije za književnost in kulturo VPOGLED.

Več informacij:

Nastija Močnik,

pomočnica direktorja ZKŠT Žalec za področje kulture

03 712 12 82, nastija.mocnik@zkst-zalec.si