O-STA

Znani nominiranci za pesniško nagrado Fanny Haussmann 2024

Prejemnik lanske nagrade Fanny Hausmann Tom Veber (na desni) in dr. Zoran Pevec, arhiv ZKŠT Žalec

Žalec, 28. junij 2024

Izjava za javnost

Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec je že sedmo leto zapored razpisal pesniško nagrado Fanny Haussmann, poimenovano po domnevno prvi slovenski pesnici, ki je živela v prvi polovici 19. stoletja, krajši čas tudi v dvorcu Novo Celje pri Žalcu.

Izjemno nas veseli dejstvo, da je v tem letu na razpis prispelo kar 63 pesniških ciklusov, 20 več kot prejšnje leto. Tako dober odziv potrjuje, da je pesniška nagrada v sedmih letih postala nacionalno prepoznavna in pomembna v pesniških krogih. Sodelujoči avtorji prihajajo iz vse Slovenije.

Žirija, ki jo sestavljajo slovenistki Lidija Koceli in Marija Končina, pesnik in literarni kritik dr. Zoran Pevec ter lanski prejemnik pesniške nagrade Tom Veber, je odločila, da letos zaradi izjemno kakovostnega nabora pesniških ciklusov za nagrado v prvem krogu nominira 10 sodelujočih.

To so: Dejan Bosil, Jurij Hudolin, Suzana Kavka, Majda Kočar, Rok Komel, Matej Krajnc, Lucija Mirkac, Franci Novak, Andraž Polič in Glorjana Veber.

Žirija bo konec avgusta odločila o izboru petih nominirank in nominirancev, nagrajenko oziroma nagrajenca pa bo razglasila na podelitvi v Dvorcu Novo Celje v četrtek, 26. septembra 2023, ob 19. uri. Nagrajenec/-ka bo prejel/-a nagrado v višini 1.000 EUR, ki jo podeljuje Občina Žalec.

Na dogodku bo ZKŠT Žalec predstavil tudi novo številko revije za književnost in kulturo VPOGLED.

Več informacij:

Nastija Močnik,

pomočnica direktorja ZKŠT Žalec za področje kulture

03 712 12 82, nastija.mocnik@zkst-zalec.si