O-STA

Minister Žmavc odprl prostore konzulata RS v Sydneyu



Minister Gorazd Žmavc je 10-dnevno gostovanje pri slovenski skupnosti v Avstraliji začel že takoj na dan prihoda, v petek, 12. junija, ko je svečano odprl prostore konzulata RS v Sydneyu. Častnemu konzulu RS Anthonyu Tomažinu je ob tej priložnosti simbolno izročil pooblastilno dokumentacijo Ministrstva za zunanje zadeve RS.

Svečanost je bila namenjena tudi praznovanju skorajšnjega dneva državnosti Republike Slovenije, pa tudi formalnemu začetku delovanja novo ustanovljene Slovensko-avstralske gospodarske zbornice. Prireditve so se udeležili najvidnejši predstavniki slovenske skupnosti, konzularnega zbora, pa tudi Rhonda Piggot, novoimenovana direktorica/ministrica za zunanje zadeve in trgovino avstralske države Novi Južni Wales.

Minister je v svojem nagovoru poudaril pomen delovanja konzulata in gospodarske zbornice za krepitev gospodarskih, pa tudi drugih oblik sodelovanja med Avstralijo in Slovenijo.

Velikega pomena je bila tudi navzočnost direktorice/ministrice Piggotove, ki se je v nagovoru dotaknila tudi dvojnega obdavčevanja, k izogibanju katerega bi morali biti zainteresirani obe državi. Poleg častnega konzula Tomažina so bili na dogodku navzoči tudi nekdanji častni generalni konzul RS v Sydneyu Alfred Brežnik ter Nevenka Golc Clarke in Adrian Vatovec, novoimenovana častna konzula v Brisbanu in v Adelaidi.

Še pred svečanostjo je minister Žmavc obiskal uredništvo etničnega radija SBS, ki praznuje 40-letnico delovanja. Med pionirji postaje, ki danes skrbi za 74 etničnih skupnosti v Avstraliji, so bili tudi Slovenci, zato je sedanja urednica Tanya Smrdel v imenu slovenskega uredništva prejela priznanje Urada za Slovence za štiri desetletja skrbi za govorjeno slovensko besedo v avstralskem etru.

Minister je med intervjujem v živo za slovensko radijsko oddajo tudi prebral posebno pozdravno pismo, ki ga je slovenski skupnosti v Avstraliji namenil predsednik vlade dr. Miro Cerar.


Mateja ŽUPAN BREZOVNIK
Sekretarka / Secretary

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu / Government's Office for Slovenians Abroad
Erjavčeva 15, SI-1000 Ljubljana
tel: +386 (1) 230 8018 fax: +386 (0)1 230 80 17
www.uszs.gov.si