O-STA

Minister Žmavc obiskal slovenski arhiv in društvo v Sydneyu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je drugi dan svojega obiska, v soboto, 13. junija, obiskal prostore HASA NSW - Historičnega arhiva Slovencev v Avstraliji za Novi Južni Wales. Arhiv je pred dobrim desetletjem ustanovila slovenska skupnost skupaj z Znanstveno-raziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU). ZRC je več let sodeloval tudi pri sofinanciranju te za ohranitev zgodovine slovenstva v tem delu Avstralije zelo dragocene ustanove. Prostori "Hase" sodijo med tehnično najbolje opremljene slovenske izseljenske arhive, za kar skrbijo večinoma že starejše slovenske rojakinje na čelu s predsednico Marto Magajna. Z arhivom sodeluje tudi Florjan Auser, slovenski rojak, ki s svojo medijsko hišo Slovenian Media House skrbi za spletno Stičišče avstralskih Slovencev in prispeva k digitalizaciji arhivskega gradiva ter dela na pilotnem projektu postopnega prenosa arhiva na internet.

Pogovor s članstvom je tekel predvsem v smeri iskanja rešitev za kronično pomanjkanje mlajših sodelavcev arhiva.

V slovenskem društvu Sydney se je minister pogovarjal z odborom na čelu s predsednikom Štefanom Šernekom. Ogledal si je prostore društva ter za dolgoletno zvesto delo v društvu podelil priznanje Williamu Loisu Pusenjaku. Priznanje je prejela tudi dolgoletna vsestranska sodelavka Olga Lah, ki je ravno na ta dan "pokopala" svojo mamo, izjemno priljubljeno 90-letno rojakinjo Marijo Ovijač. Minister Žmavc je prejemnici seveda izrekel tudi sožalje in ji izročil sožalno pismo.

V svojem nagovoru odbornikom se je sicer rojakom med drugim zahvalil za večdesetletno zvestobo slovenstvu ter izrazil upanje, da bodo tudi mlajše generacije ohranile stik s Slovenijo.