O-STA

Minister Gorazd Žmavc zaključil z obiskom v Sydneyu.

V nedeljo, 14. junija, je minister Gorazd Žmavc svoje gostovanje v Sydneyu zaključil z obiskom na še dveh pomembnih točkah tamkajšnjega slovenstva.
Dopoldan se je udeležil slovenske maše v slovenskem misijonu sv. Rafaela v Merrylandsu, primestnem naselju Sydneya. Po ogledu cerkve, zgrajene v zgodnjih 70. letih prejšnjega stoletja, se je po maši srečal s slovenskimi rojaki in jih tudi nagovoril. Med drugim se je zahvalil slovenskim frančiškanom za izjemno delo, ki so ga opravili in ga še opravljajo v smislu povezovanja in ohranjanja slovenske skupnosti v Avstraliji, ter pri tem zaželel veliko uspeha p. Darku Žnidaršiču, ki v Sydneyu deluje deseto leto.
Sledil je daljši obisk v slovenskem klubu Triglav - Mounties. Klub Triglav je sedaj priključen avstralski verigi zasebnih klubov Mounties, ki zagotavlja nemoteno delovanje slovenskih aktivnosti in jim tudi finančno pomaga.
Na prireditvi so bile podeljene letne nagrade, Community Awards, zaslužnim članom skupnosti - od študentov pa do najstarejših, slovenskemu arhivu HASA NSW in reviji Misli pa je podelil tudi vsakoletno donacijo.
Hkrati je bila to tudi proslava ob dnevu državnosti Republike Slovenije. Navzoče je nagovoril minister Gorazd Žmavc, ki se je slovenskim rojakom v Avstraliji zahvalil za podporo pri osamosvajanju in mednarodnem uveljavljanju Slovenije, pa tudi za njihovo zvestobo slovenskim koreninam in trdoživost ob vztrajanju v slovenstvu sredi Avstralije. Dolgoletnemu častnemu generalnemu konzulu Alfredu Brežniku se je zahvalil za vse, kar je storil za slovensko skupnost in za Slovenijo. Novo-imenovanemu častnemu konzulu Anthonyju Tomažinu pa je čestital ob odprtju prostorov konzulata v njegovi poslovni stavbi in mu zaželel veliko dobre volje in uspeha pri tem poslanstvu, pomembnem za povezovanje obeh držav in tudi za ohranitev slovenske skupnosti. Novi častni konzul je prvič nastopil na tovrstni proslavi in v nagovoru poudaril pomen zavedanja narodnih korenin.
Ob tej priložnosti je minister Žmavc podelil priznanje Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu zaslužnemu članu Triglava Jožetu Pahorju ter Historičnemu arhivu Slovencev v Avstraliji - Novi Južni Wales (HASA NSW) za več kot deset let zbiranja, urejanja, evidentiranja in digitaliziranja arhivskega gradiva slovenske skupnosti.