O-STA

Minister Žmavc podpisal dogovor med Slovenijo in Avstralijo o delovnih počitnicah

V torek, 16. junija, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc s senatorko Michaelio Cash, namestnico avstralskega ministra za priseljevanje in zaščito meja, podpisal dogovor med Slovenijo in Avstralijo o delovnih počitnicah.
Potem ko bo podpisani dogovor postal veljaven, bo omejenemu številu mladih iz obeh držav omogočil pridobitev posebnega vizuma za enoletno bivanje v Avstraliji oziroma v Sloveniji.

Po slovesnem formalnem podpisu dogovora se je minister srečal s predsednico avstralskega parlamenta Bronwyn Bishop. Oba sogovornika sta se strinjala, da je dokument podlaga za občutno povečanje sodelovanja med državama ne le v smislu izmenjave študentov oziroma mladih, pač pa, preko njih, tudi za krepitev vezi na gospodarskem, znanstvenem in drugih področjih.
Sledilo je srečanje s senatorko Concetto Fierravanti-Wells, parlamentarno sekretarko državnega tožilca in sekretarko ministra za socialne zadeve, posebnega pomena pa je bilo srečanje s poslanko slovenskega rodu Tanyo Pliberšek. Pliberškova je bila v preteklosti že ministrica, trenutno pa je namestnica vodje opozicijske laburistične stranke in ministrica za zunanje zadeve v senci.
V pogovorih z vsemi sogovornicami je minister Žmavc pozdravil podpis dogovora o delovnih počitnicah, ob tem pa je izrazil močan interes za reševanje vprašanja o izogibanju dvojnemu obdavčevanju, saj slednje predstavlja oviro za gospodarska vlaganja v obeh smereh.

Istega dne je minister na sprejemu v prostorih veleposlaništva RS nagovoril tudi diplomatski zbor ter pripadnike slovenske skupnosti in slovenske podjetnike. Po sprejemu pa se je s slednjimi pogovarjal o pomembnosti v petek v Sydneyu ustanovljenega Slovensko-avstralskega poslovnega kluba.