O-STA

Minister Žmavc odprl prostore konzulata v Caloundri-Brisbane

Gorazd Žmavc, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je v sredo, 17. junija, slovesno odprl prostore konzulata Republike Slovenije za avstralsko zvezno državo Queensland v kraju Caloundra pri Brisbanu. Konzulat vodi pred kratkim imenovana častna konzulka Nevenka Golc Clarke, podjetnica slovenskega rodu.

Dogodka se je med drugimi udeležilo veliko število poslancev v queenslandskem parlamentu na čelu s Petrom Wellingtonom, predsednikom queenslandskega parlamenta, navzoče pa je pozdravil tudi Mark Ryan, predstavnik predsednice vlade zvezne države Queensland.

Poslance, predstavnike vlade, konzularni zbor, lokalne podjetnike in pa številne pripadnike slovenske skupnosti je kot osrednji govornik nagovoril tudi minister Žmavc, ki je izrazil optimizem glede sodelovanja med državama na različnih področjih, predvsem v gospodarstvu in tudi znanosti. Pomemben korak v tej smeri je - poleg odprtja konzulata - tudi dan pred tem v prestolnici Canberri podpisan dogovor med državama o t. i. delovnih počitnicah.

Ravno v Queensland se je v zadnjih letih izselilo največ mladih slovenskih družin in posameznikov, ki pa zaenkrat med seboj ali s "staro" slovensko skupnostjo v glavnem niso povezani. Optimizem vliva začetek delovanja slovenske šole pod vodstvom mladih prostovoljnih učiteljic.