O-STA

Minister Žmavc uradno odprl slovensko šolo v Queenslandu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v četrtek, 18. junija, obiskal obe slovenski društvi v avstralski zvezni državi Queensland, avstralsko podjetje Australian Business in formalno odprl delovanje šole slovenskega jezika in kulture v Brisbanu z okolico.

Minister je najprej obiskal Slovensko športno društvo Lipa Gold Coast, kjer se je srečal s predsednikom Janijem Palom ter skupino članov, nato pa še Slovensko društvo Planinka Brisbane. Tu se je pogovarjal tudi z urednikoma slovenske radijske oddaje, ki je na sporedu dvakrat tedensko, pečat dnevu pa je dal formalni začetek delovanja šole slovenskega jezika in kulture. Tega na treh lokacijah (Gold Coast, Sunshine Coast in Brisbane) izvaja skupina mladih učiteljic, ki so se v Avstralijo preselile pred kratkim. Ob tej priložnosti je šol s privlačnim video-kolažem predstavila učiteljica Jerneja Svetičič, pobudnica šole pa je novo-imenovana častna konzulka Nevenka Golc-Clarke.

Podjetje Australian Business opravlja storitve za gospodarski zbornici Queenslanda in Noega Južnega Wallesa v povezavi z zunanjo trgovino in priznavanjem profesionalnih kvalifikacij na novo priseljenih delavcev. Pogovori z vodstvom so se vrteli okrog možnosti gospodarskega sodelovanja med zvezno državo Queensland in Slovenijo, priznavanja izobrazbe priseljencem iz Slovenije in vprašanja dvojnega obdavčevanja.