O-STA

Minister Gorazd Žmavc v Melbournu odprl Slovensko-avstralski akademski klub

V petek, 19. junija, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc v prostorih Evropskega centra na univerzi RMIT v Melbournu formalno odprl novo-ustanovljeni Slovensko-avstralski akademski klub.

Dogodka se je udeležilo okoli 50 raziskovalcev, profesorjev, podjetnikov, pa tudi študentov, ki so bodisi pripadniki druge generacije slovenskih izseljencev bodisi novo-priseljeni mladi iz Slovenije ali tudi zgolj prijatelji Slovenije. Poleg direktorja EU centra prof. Bruca Wilsona so se s krajšimi predavanji predstavili še dr. Srečko Kontelj, poslovnež in akademik ter nekdanji župan bližnjega Geelonga, mag. Aleksandra Čeferin, nosilka spletnega mesta Thesaurus, dr. Kaja Antlej, ki je v Avstraliji na podoktorskem študiju, ter predsednik kluba Robert Walters, potomec Slovencev, ki bo v nekaj mesecih doktoriral pod mentorstvom profesorjev iz Avstralije in Slovenije.

Minister Žmavc je v nagovoru izrazil pričakovanje, da bo ustanovitev takšnega združenja odločilen korak na poti k tesnejšemu povezovanju znanstvenikov, raziskovalcev, profesorjev in pa podjetnikov slovenskega rodu v Avstraliji tako med seboj kot tudi s Slovenijo.

V nadaljevanju dneva si je minister ogledal Muzej priseljevanja, ki vsebuje tudi informacije o priseljevanju Slovencev v Avstralijo, ter Narodno knjižnico Viktorije, v kateri hranijo znamenito Iconotheco Valvasoriano, darilo Slovenije tej prestižni knjižnici.

V slovenskem verskem središču Kew se je minister sešel s predsedniki vseh petih slovenskih društev z območja Melbourna ter podelil vrsto priznanj Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu posameznikom, zaslužnim za ohranjanje slovenstva.

Priznanje sta prejela tudi slovensko uredništvo etničnega Radia SBS ob 40- ter Slovensko društvo Ivan Cankar Geelong ob 60-letnici delovanja.