O-STA

Minister Žmavc ob zaključku obiska v Avstraliji odprl še tretji konzulat Republike Slovenije.

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je v nedeljo, 21. junija, na zadnji dan svojega obiska v Avstraliji, odprl prostore še tretjega konzulata RS, tokrat v Adelaidi. Konzulat vodi pred kratkim imenovani častni konzul RS Adrian Vatovec, ki našo državo zastopa v avstralski zvezni državi Južna Avstralija.

S tem se je končal desetdnevni obisk, med katerim je minister odprl prostore slovenskih konzulatov v Sydneyu, Brisbanu in Adelaidi, formalno je odprl delovanje pred kratkim ustanovljenega Slovensko-avstralskega poslovnega kluba s sedežem v Sydneyu, Slovensko-avstralskega kluba akademikov s sedežem v Melbournu ter nove sobotne šole slovenskega jezika in kulture z več učiteljicami v krajih Brisbane, Gold Coast in Sunshine Coast.

V zveznem parlamentu v Canberri je v imenu slovenske vlade podpisal dogovor z Avstralijo o delovnih počitnicah, med drugimi pa se je sestal tudi s predsednico parlamenta Bronwyne Bishop in z namestnico vodje opozicije ter v preteklosti večkratno ministrico Tanyo Pliberšek, potomko slovenskih izseljencev.