O-STA

Podeljena priznanja v natečaju Prostovoljec leta 2014

Ljubljana, 29. junij 2015. Danes je Mladinski svet Slovenije (MSS), pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja, izvedel zaključno prireditev natečaja Prostovoljec leta 2014, na kateri smo razglasili najboljše prostovoljce in prostovoljske projekte za leto 2014. Zaključno prireditev natečaja je na Brdu pri Kranju gostil predsednik RS Borut Pahor. V natečaj Prostovoljec leta sta letos prispeli 202 prijavi. Podelili smo naziva Naj prostovoljec in Naj prostovoljka v treh starostnih skupinah, naziv Naj prostovoljski projekt, naziv Naj mladinska voditeljica in Naj mladinski projekt ter priznanje za posebne dosežke na mladinskem področju. Gre za tradicionalni prireditev, ki jo je Mladinski svet Slovenije izvedel že trinajstič zapovrstjo.

Priznanja so podelili predsednik Republike Borut Pahor, ministrica dr. Anja Kopač Mrak ter predsednik Mladinskega sveta Slovenije Tin Kampl.

Ključno priznanje za kolektivno delo in naziv Naj prostovoljski projekt je prejel projekt Obnovimo slovenske gozdove, ki ga izvaja Zveza tabornikov Slovenije. Projekt je nastal kot izjemen odziv na katastrofalen žledolom lani februarja, poteka pa v sodelovanju z Zavodom za gozdove RS in drugimi partnerji. Namen projekta je ponovno pogozdovati tiste dele poškodovanega gozda, kjer po naravni poti to ni mogoče. V projekt je bilo vključenih 1600 prostovoljcev, ki so se pridružili akciji in zbrali sredstva za in posadili 50 000 sadik na skupno 23-ih lokacijah po Sloveniji in tako obnovili okrog 50 ha gozdov.

V starostni skupini do 19 let je prejela naziv Naj prostovoljka Ema Trobentar iz Slovenske Bistrice na predlog Leo Kluba Slovenska Bistrica, in sicer za aktivna udejstvovanje v okviru Leo kluba Slovenska Bistrica. Ena izmed aktivnosti, ki izstopa je njena ideja o Dnevu družin, ki je namenjen medgeneracijskemu povezovanju ter aktivnemu in kakovostnemu preživljanju prostega časa. Prav tako pa je aktivna tudi v okviru drugih organizacij in aktivno prispeva k gradnji boljše družbe.

V starostni skupini do 19 let je prejel naziv Naj prostovoljec Niko Prelec iz Šalovcev na predlog Suzane Škodnik, mentorice prostovoljstva na Osnovni šoli Šalovci, in sicer za vsakodnevno pomoč starejši sosedi pri hišnih opravilih. Niko s svojimi aktivnostmi dokazuje, da mu ni vseeno za sočloveka. Je aktiven v okviru krožka na šoli, ki jo obiskuje. V okviru krožka deluje skupina prostovoljcev, ki izvaja naloge, ki so si jih začrtali.

V starostni skupini 20-30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Nastja Maver iz Novega mesta na predlog Društva katoliških pedagogov Slovenije. Nastja je v okviru Društva katoliških pedagogov Slovenije aktivna v okviru programa človek za druge. V okviru programa izvaja prostovoljno delo v vrtcih, šolah in drugih ustanovah (Dom Janeza Levca in URI Soča). V letu 2014 je bila kot prostovoljka aktivna pri številnih organizacijah, kjer je opravljala različna prostovoljna dela: individualno delo z otroki, odrasli, bila spremljevalka na poletnih taborih, mentorica, izvajala je učno pomoč, vodila delavnice ipd.

V starostni skupini 20-30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Amir Crnojevič iz Ljubljane na predlog Društva za otroke sveta. Amir je že več let aktiven v svojem lokalnem kot tudi mednarodnem okolju. Aktiven je v različnih organizacijah. V okviru Društva za otroke sveta je organiziral in odvodil mednarodni tabor v Gambiji. Prav tako pa je organiziral številne druge aktivnosti in bil prostovoljec pri različnih organizacijah.

V starostni skupini nad 30 let je prejela naziv Naj prostovoljka Irena Dolinšek iz Pirana na predlog Rdečega križa Slovenije - območnega združenja Piran, in sicer za promocijo krvodajalstva med otroki slovenskih in italijanskih vrtcev in šol v piranski občini. Prostovoljka sodeluje z Rdečim križem že od leta 1990, v okviru katerega je tudi aktivna krvodajalka. Najaktivnejša je na promociji krvodajalstva. Za njegovo promocijo je napisala pravljico Rdeča kapljica je doma v Piranu, ki je bila izdana v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku. Združuje krvodajalstvo in kulturno dediščino.

V starostni skupini nad 30 let je prejel naziv Naj prostovoljec Gašper Rupnik iz Postojne na predlog Zveze tabornikov Slovenije. Gašper je bil v letu 2014 pobudnik, vodja logistike in operacij pri vzpostavitvi Kriznega centra v Postojni kot odziv na žledolom lanskega februarja. Enkraten odziv na naravno katastrofo z delom, trudom in zagnanostjo, ki ga je prispeval je izjemen. Prostovoljec je že vrsto let aktiven v okviru Zveze tabornikov Slovenije

Naziv Naj mladinska voditelj je prejel Gregor Matavž iz Javornika na predlog Zveze tabornikov Slovenije, in sicer za dolgoletno mladinsko delo na Koroškem. Kot mladinski aktivist in mladinski voditelj je Gregor aktiven že 17 let. V letu 2014 je s svojim delom največ prispeval pri ustanavljanju nove enote tabornikov na Koroškem, kjer je pomagal pri koncipiranju, načrtovanju in nudenju podpore. Bil je nepogrešljivi del projekta "Neformalna Koroška zveza tabornikov", organiziral zimovanje treh taborniških društev, organiziral letni tabor ter jesenovanje z mednarodno dimenzijo in mentoriral več kot 100 mladostnikom.

Naj mladinski projekt je postal projekt Ulično mladinsko delo - "Žoga skače" na predlog Društva Svit Koper, društvo za pomoč odvisnikom in njihovim družinam. Projekt, ki ga izvaja skupnost mladih New Prevent, je projekt uličnega mladinskega dela, ki poteka izven institucionalnih okvirov, in ki promovira ulico tudi kot prostor socializacije, učenja in zabave mladih. Osnovni cilj projekta, ki na inovativen in drugačen način pristopa do mladih, je krepitev in usmerjanje mladih v zdrav življenjski slog. V društvu delajo tudi z aktivnimi uporabniki drog, zato se pomena preventive toliko bolj zavedajo. Projekt na mladim prijazen način, v njihovem okolju, predstavlja različne možnosti skrbi za zdrav način življenja in s tem pušča pozitivno sled v lokalnem okolju.

Komisija, ki je odločala o Naj nazivih pa se je odločila podeliti še eno posebno priznanje. Priznanje za posebne dosežke je prejel projekt Žinkana, ki ga je organiziral Mladinski center Dravinjske doline. Projekt Žinkana je potekal v mesecu aprilu 2014 in je bil del vseslovenske prostovoljne akcije Dan za spremembe. V okviru projekta so mladi prostovoljci uredili lokalni športni park. V projektu so poleg lokalnih prostovoljcev sodelovali tudi prostovoljci v okviru EVS in skupaj pripravili celodnevno dogajanje, ki je poleg čiščenja vsebovalo tudi spretnostne igre, snemanje videospota Happy in druženje prostovoljcev na pikniku. Projektu je bil dodeljen naziv nagrade za posebne dosežke, saj so v lokalnem okolju k sodelovanju privabili 39 različnih lokalnih organizacij in podjetij, preko 150 prostovoljcev in 4 EVS prostovoljce, ki so skupaj v lokalnem okolju pustili pozitivno sled in zgled.