O-STA

Na Velenjski plaži sedaj tudi vodni park

Velenje, 1. julij 2015 - Velenjska plaža je v prvih počitniških dneh privabila že precej kopalcev. Od danes dalje pa je vsem obiskovalcem plaže za brezplačno uporabo na voljo tudi vodni park na Velenjskem jezeru. Vodni park na Velenjski plaži ob Velenjskem jezeru bo odprt vsak dan od 10. do 19. ure. V tem času bo prisoten tudi reševalec iz vode.

Igrala so primerna za otroke starejše od 6 let in višje od 110 cm. V sklopu napihljivih igral so trampolin, odbojne blazine, ravnotežne ovire in plezalna stena. Na vodnem parku, ki bo na voljo za uporabo vse do konca avgusta, bo lahko hkrati od 15 do 20 oseb. Menjalni ciklus za uporabnike vodnih igral bo pol ure, v primeru večjega števila obiskovalcev, ki bi želeli igrala uporabljati, pa se bo čas uporabe zmanjšal. Vsak uporabnik igral bo dobil reševalni jopič ali zapestnico, za kar bo potrebno plačilo varščine v višini 5 evrov. Uporabniku bo varščina po koncu uporabe vrnjena, saj je uporaba igral v vodnem parku brezplačna. Mestna občina Velenje je za nakup igral od nemškega proizvajalca WIBIT namenila 37 tisoč evrov.

Na Velenjskem jezeru in v okolici je tudi sicer možnosti za preživljanje prostega časa nešteto: od kopanja, jadranja, SUP-anja, surfanja, kampiranja, igranja nogometa, odbojke na mivki, mini golfa, košarke, tenisa, jezdenja, vadbe golfa, najema piknik prostora, vožnje s pletno do vodnega mesta, poležavanja na urejeni plaži ... Na Velenjski plaži pa je že od lani na voljo tudi 55 ležalnikov za brezplačno uporabo, ki smo jih pripravili v okviru natečaja "Zakaj imam rad Velenje?", ob 55 letnici mesta Velenje.

Kopalci se v Velenjskem jezeru kopajo na lastno odgovornost. Za red na vodnem parku in tudi parkirišču ob Velenjski plaži bodo skrbeli študenti. Medobčinsko redarstvo pa bo skrbelo za javni red in večjo varnost obiskovalcev plaže. Za nočno varovanje je zadolženo Gorenje Varovanje.


Mestna občina Velenje tudi letos izvaja monitoring velenjskega jezera za namen kopanja. Vzorčenje vode poteka tedensko že od 22. junija. Rezultate objavljamo na spletni strani Mestne občine Velenje (www.velenje.si), na Velenjski plaži in na monitorjih (središče mesta, ob jezeru). V preteklih letih je bila jezerska voda vedno primerna za kopanje (tudi stari rezultati so dostopni na spletu). Za izvajalca je bil izbran ERICo Velenje, Inštitut za ekološke raziskave. Strošek monitoringa znaša 2.679,12 evra.

Vse kopalce in obiskovalce Velenjskega in Škalskega jezera prosimo naj ne hranijo labodov in drugih ptic. Poleg negativnih učinkov na ptice, s hranjenjem povzročajo večje zadrževanje ptic ob obali, npr. kopališču in s tem večje obremenjevanje teh točk z njihovimi iztrebki, kar lahko posledično vpliva na slabšo kakovost jezerske vode.

Kopanje v Velenjskem jezeru omogočamo tudi psom. Prostor, ki je primerno označen in je namenjen za kopanje psov, se nahaja pod Kinološkim društvom Velenje (Rudniška cesta 17). Površina se razteza v dolžini okoli 100 metrov. Lastniki psov morajo poskrbeti za odstranitev pasjih iztrebkov iz javnih površin, prav tako morajo na območju Velenjske plaže imeti pse na povodcu.

Konec avgusta bo na Velenjski plaži še posebej zanimivo, saj bo tam potekalo polfinalno tekmovanje v Jadranskih igrah. Jadranske igre so športno-zabavna prireditev, kjer kandidate čaka serija najrazličnejših preizkusov spretnosti, hitrosti, plavalnih sposobnosti in moči. V polfinalu, ki bo na Velenjski plaži potekalo v petek, 28. avgusta, bo sodelovala tudi velenjska ekipa, ki si te dni že nabira izkušnje v tekmovanjih v drugih krajih (v Ljutomeru so dosegli odlično 3. mesto). Tekmovanje pa bomo popestrili tudi z zabavnim spremljevalnim programom, ki bo potekal ves dan.

Informacije o dogajanju na Velenjski plaži pa lahko spremljate tudi na novi spletni strani http://www.jezera-velenja.si/. Spletna stran "Jezera Velenja" je namenjena turistični promociji velenjskih jezer z okolico in tudi neposredno projektu Mestne občine Velenje Razvojne priložnosti velenjskih jezer. V Šaleški dolini so namreč tri jezera, katerih potencial ni dovolj izkoriščen v smislu razvoja turizma ter drugih poslovnih priložnosti. Zaradi narave njihovega nastanka je še posebej pomembno, da bo nadaljnji razvoj območja dejavnosti trajnostno naravnan in da bodo okoljski, socialni ter ekonomski vidiki med sabo uravnoteženi in skrbno načrtovani. Z namenom dopolnjevanja vsebin želimo v Mestni občini Velenje k sodelovanju privabiti čim širši krog strokovnjakov ter laično javnost tako iz lokalnega okolja kot tudi širše. Z različnimi aktivnostmi želimo v obdobju enega leta pridobiti dovolj informacij, na podlagi katerih bomo izdelali strateški dokument, s katerim bomo usmerjali nadaljnji razvoj območja in si prizadevali pridobiti investitorje za načrtovane projekte.

Prijazno vabljeni na Velenjsko plažo,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje