O-STA

Kolesarski maraton Velenje-Srebrenica 2015

Velenje, 1. julij 2015 - V nedeljo, 5. julija, se bo na pot odpravilo 15 kolesarjev, ki bodo v spomin na najhujši genocid po drugi svetovni vojni prekolesarili pot iz Velenja v Srebrenico. Zbor bo potekal na Titovem trgu od 7.30 dalje, ob zvokih Godbe Univerze za III. življenjsko obdobje Velenje. Ob 8. uri bo prisotne na ploščadi pred Domom kulture Velenje pozdravil tudi župan Mestne občine Velenje Bojan Kontič. S tem dejanjem pa bodo kolesarji počastili tudi 18 nesrečnih rudarjev Premogovnika Velenje, ki so v kriznih časih reševali družine in izgubili življenja.

Kolesarska sekcija Društva upokojencev Velenje v sodelovanju z Zavodom Pogreb ni tabu in s Kulturno-izobraževalnim zavodom Averroes letos že četrtič organizira sedemdnevni kolesarski maraton Velenje−Bihać−Srebrenica. Kolesarski maraton je vključen v projekt "8372 živih spominov". Letos mineva od genocida že 20 let.


Velenjskim kolesarjem se bodo pridružili še kolesarji iz Ljubljane, Dobrne, Prevalj, Grosuplja, Idrije in z Jesenic. Ekipa petnajstih kolesarjev in 3−5 članov logistične ekipe iz sedmih krajev Slovenije bo na 800 km dolgi poti prenesla sporočilo miru pod geslom "Naj se nikoli ne ponovi in ne pozabi".

Slovenska odprava je letos ena od najštevilčnejših ekip med 300 kolesarji maratona od Bihaća do Srebrenice, del ekipe je tudi najstarejši 74-letni udeleženec. Maraton Bihać-Srebrenica ima tudi mednarodni pomen, saj na njem sodelujejo kolesarji iz najmanj desetih držav.

Častni pokrovitelj tega projekta je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Za dodatne informacije in dogovor za izjave pred odhodom se obrnite na Mersada Derviševića (041 867 488). Prijazno vabljeni, da se v nedeljo ob 7.30 kolesarjem pred Mestno občino Velenje pridružite tudi vi in jim zaželite srečno pot!

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje