O-STA

Spodbujanje humanitarnosti s pomočjo socialnih medijev

OZN s kampanjo #ShareHumanity opozarja na humanitarno krizo po svetu

19. avgusta obeležujemo svetovni dan humanitarne dejavnosti, kot spomin na dogodek v letu 2003, ko je bilo v eksploziji bombe pred uradom OZN v Bagdadu ubitih 22 humanitarnih delavcev. Dan obeležujemo z željo, da bi okrepili zavedanje svetovne javnosti o pomenu humanitarnih dejanj in izpostavili pomen humanitarnih delavcev. To je dan, ko v ospredje postavljamo skrb za pomoč ranljivim, zapostavljenim, diskriminiranim in neslišanim.

Organizacija združenih narodov v okviru letošnje kampanje #ShareHumanity poziva milijone ljudi po svetu, da se pridružijo svetovnim humanitarnim prizadevanjem in postanejo aktivni glasnik humanitarnosti ter v počastitev Svetovnega dneva humanitarnih dejavnosti, na svojih socialnih omrežjih objavijo in delijo navdihujoče zgodbe, ki govorijo o premagovanju kriz, upanju in vztrajnosti. V svetu, ki je vse bolj digitalno povezan lahko pomaga vsak in s tem, ko deli kampanjo preko socialnih medijev spodbuja humanitarnost in podari glas najbolj ranljivim.

Humanitarni izzivi se širijo in postajajo vse bolj kompleksni, zato potrebe po humanitarni pomoči naraščajo. Kampanja #ShareHumanity prihaja v še posebej težkem času, ko humanitarne potrebe daleč presegajo obseg pomoči, sredi razraščajoče humanitarne krize, primanjkovanja finančnih sredstev in naraščajočega nasilja nad humanitarnimi delavci.

Humanitarni delavci so hrbtenica vsakega ukrepanja v nujnih primerih. Neumorno pomagajo najbolj ranljivim skupinam prebivalstva na kriznih območjih pri tem pa velikokrat tvegajo lastna življenja. Nasilje in negotovost sta najpogostejša dejavnika, ki preprečujeta izvajanje humanitarne pomoči, tam kjer je najbolj potrebna.

Umori, ugrabitve in napadi so nevarnosti s katerimi se humanitarni delavci soočajo iz dneva v dan. V zadnjem desetletju se je nevarnost napadov na humanitarne delavce močno povečala. Podatki za leto 2014 so zaskrbljujoči. Vsak mesec je bilo v povprečju ubitih več kot devet humanitarnih delavcev, več kot 7 jih je bilo napadenih in ranjenih, 10 jih je bilo ugrabljenih.

Svetovni dan humanitarne dejavnosti podpira tudi Evropska unija, ki je v okviru Evropskega leta za razvoj, mesec avgust posvetila humanitarni pomoči. S svojo dolgoletno tradicijo humanitarne dejavnosti je Evropska unija največja svetovna donatorica humanitarne pomoči. Humanitarno pomoč namenja reševanju človeških življenj in naslavljanju temeljnih potreb v času naravnih in drugih katastrof ter blaženju njihovih posledic. Evropa si prizadeva kar najhitreje pomagati ljudem v stiski na kriznih območjih vsega sveta, tako je od leta 1992 humanitarno pomoč namenila že več kot 140 državam. V letu 2014 je pomagala okoli 121 milijonom ljudem na kriznih območjih v več kot 80 državah. Za humanitarno pomoč nameni vsako leto povprečno milijardo evrov pri tem pa Evropska komisija sodeluje z več kot 200 humanitarnimi organizacijami, vključno z nevladnimi in mednarodnimi organizacijami, med njimi Rdečim križem in Organizacijo združenih narodov. Humanitarno pomoč zagotavlja brez pogojev: namenjena je vsakomur, ki jo potrebuje, ne glede na rasno ali etnično pripadnost, veroizpoved, spol, starost ali politično prepričanje. Namen humanitarne pomoči je namreč skrb za človekovo dostojanstvo, ne pa nabiranje političnih točk.

Tudi Informacijska točka Europe Direct Maribor poziva vse, da se pridružijo kampanji #ShareHumanity in prispevajo k ustvarjanju bolj humanega sveta.