O-STA

Pogovori se z menoj 2015

"Z vsakim novim jezikom, ki ga govoriš, živiš novo življenje. Če govoriš samo en jezik, živiš samo enkrat." Češki pregovor je eden od sloganov evropskega dneva jezikov. Informacijski točki Evropske unije Europe Direct Maribor in Murska Sobota organizirata v petek 25. septembra akcijo s katero želimo poudariti pomen učenja tujih jezikov in predstaviti jezikovno različnost Evrope. Letos bo 250 dijakov iz osmih srednjih šol v štirih krajih (Maribor, Murska Sobota, Ptuj in Slovenska Bistrica) med 10. in 14. uro na voljo mimoidočim, da se z njimi pogovorijo v tujem jeziku, ki ga bodo imeli navedenega na prepoznavnih rumenih majicah.

Evropska unija ne bi mogla delovati brez sporazumevanja, tako bo naloga dijakov da osveščajo občane o pomembnosti znanja tujih jezikov in to na zelo preprost način - s pogovorom. Od tod ime dogodka "Pogovori se z menoj". Dogodek bo v sodelovanju s srednjimi šolami uspešno potekal že peto leto zapored.

Ozadje dneva:

Na pobudo Sveta Evrope že od leta 2001 vsako leto 26. septembra praznujemo evropski dan jezikov. Namen evropskega dneva jezikov je občane ozaveščati o jezikih, ki se v Evropi uporabljajo, spodbuditi kulturno in jezikovno različnost ter učenje jezikov skozi vse življenje.

V Evropski uniji je 24 uradnih jezikov, približno 60 regionalnih in manjšinskih jezikov ter več kot 175 jezikov priseljencev. Po svetu se govori od 6.000 do 7.000 jezikov, večina v Aziji in Afriki; v Evropi pa približno 225 jezikov. Vsaj polovica svetovnega prebivalstva je dvojezičnega ali večjezičnega, kar pomeni, da govorijo ali razumejo dva ali več jezikov.

Večjezičnost je eno od temeljnih načel Evropske unije, zapisano v prvi uredbi Sveta iz leta 1958 in vključeno v Listino EU o temeljnih pravicah. Evropska komisija s svojo jezikovno politiko spodbuja večjezičnost in se zavzema za to, da bi vsak državljan EU poleg maternega znal vsaj dva tuja jezika.

Z razumevanjem in uporabo več jezikov lahko državljani bolje razvijajo svoje zmogljivosti na zasebnem in poklicnem področju. Znanje jezikov je bistveno tudi za enakost in vključevanje. Glede na čedalje večjo mobilnost, globalizacijo gospodarstva in spreminjajoča se gospodarska gibanja je potreba po učenju jezikov in razvoju večjezičnega in medkulturnega izobraževanja izrazitejša kot kdaj prej.

***

V primeru slabega vremena in posledične slabše obiskanosti mestnih središč, bodo dijaki z dogodkom zaključili predčasno. Hvala za razumevanje.

Sodelujoče šole: Prva gimnazija Maribor, II. gimnazija Maribor. III. gimnazija Maribor, Srednja ekonomska šola Maribor, Škofijska gimnazija AMS, Gimnazija Ptuj, Ekonomska šola Ptuj, Srednja šola Slovenska Bistrica in Gimnazija Murska Sobota.

Več informacij o dogodku:

Miran Vrbanić Zavod PIP - Europe Direct Maribor Tel: 02/234 21 32 miran.vrbanic@zavodpip.siDejan Bogdan Zavod PIP - Europe Direct Murska Sobota Tel: 02/535 27 63 dejan.bogdan@zavodpip.si