O-STA

Na UL FE se je odvil tradicionalni Poletni tabor inovativnih tehnologij

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani se je odvil tradicionalni Poletni tabor inovativnih tehnologij. Ekipi raziskovalcev in študentov elektrotehnike se je med 17. in 21. avgustom pridružilo 73 šolarjev, ki so zaključili 8. ali 9. razred osnovne šole, ter 64 srednješolcev od 1. do 3. letnika. Inovativne tehnologije so danes gotovo ena izmed najbolj obetajočih vej znanosti, tehnike in gospodarstva, zagotavljajo pa tudi veliko zabave. Ker danes praktično ni več izdelka ali naprave, ki nima vsaj ene elektronske ali multimedijske komponente, je področje zelo zanimivo za ustvarjanje. Med številnimi obiskovalci je bilo tudi kar nekaj deklet, ki razbijajo stereotipe o tem, da je elektrotehnika "moško področje".

Zabavno in poučno raziskovanje sodobnih tehnologij

Udeleženci Poletnega tabora so lahko izbirali med številnimi delavnicami, ki temeljijo na skupnem aktivnem učenju, zajemajo vsa potrebna temeljna znanja, odlične praktične primere po "hands-on" pristopu in veliko samostojnega dela na najsodobnejši tehnični opremi. Udeleženci so v enem tednu ustvarili že čisto prave izdelke, ki so uporabni doma, v šoli ali ob zabavi s prijatelji. Skozi program so jih vodili izkušeni mentorji, mladi strokovnjaki na svojih področjih, ki so jih v svet sodobne elektrotehnike in multimedije popeljali preko sproščenega, dinamičnega in kreativnega sodelovanja.

Kaj je bilo v središču dogajanja?

Največ zanimanja so mladi namenili delavnicam o elektronih na sončni pogon, o umetni inteligenci pri vodenju avtonomnih mobilnih sistemov, izdelavi in vodenju avtonomnih sistemov in elektrotehniki v medicini. Šolarje je zelo zanimala tudi izdelava domače vremenske postaje, raziskovanje interneta prihodnosti, iskali so tudi odgovore, kako postavili domač strežnik in spletno stran, ter kako lahko izdelajo električno kolo in polnilno postajo na sončne celice. Izredno navdušenje so pokazali tudi nad spoznavanjem elektromagnetnega polja in energije okoli nas, nad delavnicami mobilne in industrijske robotike, odpravili pa so se tudi na navidezni 3D izlet. Nekateri so se poglobili v napredno video montažo, spet drugi so raziskovali sisteme pametnih hiš. Zanimivo je bilo tudi za vse tiste, ki jih zanima, kako izdelati solarno svetilko, odvila pa se je še multimedijska delavnica video produkcije. Vsaka od zabavnih in poučnih delavnic je trajala 5 dni, odpravili pa so se tudi na nekaj ekskurzij v visoko tehnološka podjetja in ustanove. Delavnica Električna vozila je v četrtek, 20. avgusta, na parkirišču pred UL FE gostila tudi nekaj električnih vozil, nadobudnim raziskovalcem pa se je pridružil tudi dijak, ki je predstavil svoje električno kolo. Bodoči inženir ga je izdelal kar sam, z udeleženci dogodka pa je delil izkušnjo in idejo.