O-STA

Predstavitev knjige Biomedicinska tehnika v Sloveniji: s tehniko do zdravja

V četrtek, 3. septembra, smo na Slovenski akademiji znanosti in umetnosti prisluhnili znanosti - predstavljena je bila namreč knjiga Biomedicinska tehnika v Sloveniji: s tehniko do zdravja.

Delo, ki je plod raziskovanja avtorjev dr. Romane Erhatič Širnik, dr. Oresta Jarha, prof. dr. Damijana Miklavčiča, številnih sodelavcev in ekipe Tehniškega muzeja Slovenije, se nanaša na eno najhitreje razvijajočih se področij, ki bo imelo velik vpliv na naše življenje v prihodnosti. Avtorji v svojem delu izpostavljajo razvoj novih tehnologij, naprav in postopkov za ohranjanje in izboljšanje zdravja ter kakovosti življenja.

V luči aktualnosti tematike, ki se nanaša na pacientovo varnost, naraščajoče cene zdravstvenih storitev in vlogo kliničnih inženirjev ter biomedicinske tehnike v zdravstvu, je zbrane z uvodnimi besedami nagovoril akademik Alojz Kralj. Knjigo o razvoju in dosežkih slovenske biomedicinske tehnike pa je predstavil eden izmed avtorjev, strokovnjak s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in pobudnik ter so-organizator prvega Svetovnega kongresa o elektroporaciji, prof. dr. Damijan Miklavčič. Dogajanje smo zaključili s prijetnim klepetom na izbrano temo.