O-STA

Na Elektrofestu bomo z UL FE lovili lisico

Tudi letošnje leto bomo srednješolce pozdravili z Elektrofestom, izobraževalnim dogodkom, ki bo mlade popeljal v svet elektrotehnike in elektroenergetike. Za pestro dogajanje bodo poskrbele štiri uveljavljene elektroinstitucije - ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar (EIMV), Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) in podjetje GEN, odvilo pa se v petek, 18. septembra, v dopoldanskih urah na skupnem parkirišču.

Na UL FE, vodilni izobraževalni in znanstveno-raziskovalni ustanovi za elektrotehniko v Sloveniji, bodo bodoče raziskovalce, strokovnjake in znanstvenike animirali z radijsko igro "Lov na lisico". Radijski lov na lisico je razmeroma stara tehnično športna igra v naravi, kjer se spoznamo z delovanjem radijskih oddajnikov in sprejemnikov. Naloga vsakega radijskega oddajnika je, da posreduje v okolico elektromagnetno sevanje, ki ga prestreže sprejemnik in pretvori v koristni signal. Pri igri "Lov na lisico" se kot radijski oddajniki ter sprejemniki uporabijo lavinske žolne. Ena od naprav je oddajnik, ki ga imenujemo "lisica", ostali pa so sprejemniki. Uporabnik sprejemnika nato s pomočjo elektromagnetnega sevanja poskuša določiti lokacijo "lisice". Pri tem si bodo srednješolci pomagali z jakostjo in smerjo sprejetega elektromagnetnega sevanja.

Na letošnjem Elektrofestu bomo torej v parku pred Fakulteto za elektrotehniko iskali lisico. V praksi se bomo naučili poiskati skriti oddajnik, ki ne bo nujno v mirovanju, in s tem osvojili osnovne principe razširjanja elektromagnetnih sevanj.