O-STA

Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani širila med dijaki energetsko pismenost

Uveljavljene elektroinstitucije - ELES, Elektroinštitut Milan Vidmar, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in podjetje GEN so danes, v petek, 18. septembra 2015, skoraj 500 dijakov popeljale v svet elektrotehnike in elektroenergetike. Z združenimi močmi so na znanstvenem festivalu Elektrofest med mladimi širile energetsko pismenost in skupaj razbijale mite o elektromagnetnem sevanju. V okviru dogodka so strokovnjaki pripravili predavanja, znanstvene poskuse, družabne igre za lažje razumevanje znanstvenih tem in publikacije, vse skupaj pa so začinili še z družabnim programom.

Na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so bodoče raziskovalce, strokovnjake in znanstvenike animirali z radijsko igro "Lov na lisico". Slednja je razmeroma stara tehnično športna igra v naravi, pri kateri so se dijaki spoznali z delovanjem radijskih oddajnikov in sprejemnikov. Naloga vsakega radijskega oddajnika je, da posreduje v okolico elektromagnetno sevanje, ki ga prestreže sprejemnik in pretvori v koristni signal. Pri igri Lov na lisico se kot radijski oddajniki ter sprejemniki uporabijo lavinske žolne. Na letošnjem Elektrofestu so dijaki tako iskali lisico v parku pred Fakulteto za elektrotehniko, v praksi pa so se na ta način naučili poiskati skriti oddajnik in s tem osvojili osnovne principe razširjanja elektromagnetnih sevanj.

V ELES-u so na ogled postavili zbrana fotografska dela z mednarodnega natečaja Prenašamo energijo, premierno so prikazali animirani film o delovanju elektroenergetskega sistema Republike Slovenije, dijaki pa so si s strokovnjaki pogledali tudi to, kakšne zahteve glede elektromagnetnih sevanj imajo daljnovodi pri gradnji in kasneje pri svojem delovanju. Na Elektroinštitutu Milan Vidmar so v visokonapetostnem laboratoriju demonstrirali meritev električnega in magnetnega polja omrežne frekvence pri različnih vrednostih napetosti in toka, s strokovnjaki GEN energije pa so se dijaki "sprehodili" po elektromagnetnem spektru. Dijake je po zaključku znanstvenega dela čakal še zabavni del pred upravno stavbo družbe ELES. Tam sta jih zabavala radio Antena, mladi talenti in "gverilec" Birko.