O-STA

Minister Gorazd Žmavc se mudi na obisku v Bosni in Hercegovini pri slovenski skupnosti

V ponedeljek, 28. septembra 2015 se je minister Gorazd Žmavc v prostorih parlamenta Bosne in Hercegovine srečal z ministrico za človekove pravice in begunce Semiho Borovac. Ministrica je Sloveniji čestitala ob uspehu pri ponovnem odprtju lektorata za slovenski jezik in zaželela čim bolj uspešno delo.
Na prvem srečanju ministrov Republike Slovenije in Bosne in Hercegovine tega resorja je pogovor potekal predvsem o temah priznavanja ter financiranja obeh skupnosti oziroma manjšin v obeh državah ter o možnostih sodelovanja ter izmenjave dobrih praks - predvsem o prenosu le-teh iz Slovenije v BIH, na področju strategije za odnose z izseljenci, katere BIH še nima. Ministra sta se strinjala, da je srečanje izjemnega pomena in da je potrebno ohranjati redne stike. Na uradnem obisku je bil prisoten tudi veleposlanik Republike Slovenije v BiH, Iztok Grmek.

Minister Žmavc je v nadaljevanju obiskal slovensko društvo Ivan Cankar iz Sarajeva, kjer se je srečal s predsednico in člani upravnega odbora. Poleg odpiranja novega lektorata so bile ključne teme pogovorov iskanje novih prostorov za društvo, pretekli ter prihodnji kulturni programi, sodelovanje z arhivom Slovenije, povezovanje preko spletnega portala slovenci.si ter pomembnost vključevanja mladih v čim več aktivnosti društva.