O-STA

Za moj planet gre! Za tvoj planet gre! Za naš planet gre!

Sporočilo za javnost ob začetku kampanje #maplanete

Bomo uspeli doseči dogovor, s katerim bomo zaustavili segrevanje ozračja? Bomo zmožni sodelovanja, s katerim bomo preprečili nepovratne podnebne spremembe? Bomo uspeli priti do soglasja za trajnosten in solidaren razvoj?

Na visokem dogodku o trajnostnem razvoju z naslovom Agenda 2030: frankofonska dinamika za uspeh Programa razvoja po 2015, je bil generalni sekretarki Frankofonije Michaëlle Jean predstavljen poziv mladih frankofonov za trajnosten in solidaren razvoj. Poziv se imenuje J'ai à coeur ma planète (Rad imam moj planet) in pridružujemo se mu tudi mladi iz Slovenije, ki nas ob napovedanem 21. zasedanju Okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah COP 21 še posebej skrbi, kakšna bo prihodnost našega planeta.

Kako? S posebno, dvotirno kampanjo, ki bo na spletu potekala med 17. novembrom in 7. decembrom:

1. Mlade bomo pozvali, naj mladinski delegatki pri OZN Katji Cimermančič na e-poštni naslov unyd@mss.si pošljejo fotografijo, ki bo sporočala njihovo skrb zaradi podnebnih sprememb oziroma, kako sami prispevajo v boju proti podnebnim spremembam. Zbrane fotografije bomo delili prek profilov Mladinskega sveta Slovenije na družbenih omrežjih, dodali pa jim bomo tudi poseben hashtag #maplanete. Vse zbrane fotografije bomo ob zaključku kampanje zbrali v posebnem spletnem albumu, ki ga bomo kot primer dobre prakse mladinskega udejstvovanja s pripisom Ministrstva za zunanje zadeve poslali na sedež Frankofonije.

2. Hkrati bomo mlade pozvali, da naj preberejo poseben apel frankofonske mladine ter ga podpišejo oziroma se mu pridružijo s potrditvijo na spletni strani.

Tudi vas skrbi zaradi podnebnih sprememb? Podpirate trajnosten in solidaren razvoj? Pokažite, kako radi imate naš planet in se pridružite kampanji še vi, hkrati pa vas prosimo, da o njej obvestite čim več svojih kontaktov, mrež in ostalih akterjev, ki delujejo na področju mladinskega organiziranja. Le s skupnimi močmi namreč lahko dosežemo res velik učinek!

Projekt #maplanete je produkt sodelovanja slovenskih mladinskih delegatov pri mednarodnih organizacijah OZN, UNESCO in OVSE. Organizatorji projekta so Miha Pongrac, Maja Kranjc, Katja Cimermančič, Ajda Gracia Golob, Blaž Grilj in Mladinski svet Slovenije.

Za vprašanja ali pojasnila smo vam na voljo na pr@mss.si ali na 041 897 616 (Borut Cink).

Za objavo se vam že vnaprej zahvaljujemo.