O-STA

Inženirji navdušili z olimpijsko uro

Mladi inženirji Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so ponovno pokazali, kako interdisciplinarno je področje elektrotehnike in, da njihove ideje ne poznajo meja. Iz prvega Internet of Things MakerLab-a v Sloveniji prihaja namreč olimpijska ura, ki so jo decembra zagnali na Aleji mladih v BTC.

Več kot ura

Olimpijska ura bo merila čas vse do uradne otvoritve največjega globalnega dogodka v letu 2016, poletnih olimpijskih iger v Rio de Janeiru. Ura je začela čas odštevati natanko 232 dni pred slovesno otvoritvijo poletnih Olimpijskih iger. Mentor ekipe, ki je izdelala obojestranski interaktivni matrični RGB LED zaslon z diagonalo 1m (umeščen v 3,7m visoko skulpturo olimpijske ure), Luka Mali, univ. dipl. inž. el., je pojasnil delo svoje ekipe: "Izdelali smo krmiljenje zaslonov in razvili programsko opremo za prikaz interaktivnih vsebin. Poleg tega smo izdelali krmilni sistem za preko 10m LED trakov, ki bodo simbolizirale barve olimpijskih krogov. Programska oprema omogoča nalaganje vsebin preko spleta, hkrati pa sporoča stanje delovanja strojne opreme. Tako lahko poleg odštevalnika časa do olimpijskih iger v Riu 2016 na zaslonu prikazujemo tudi razne moderirane novice, vsebine, ki jih uporabniki sporočajo preko družabnih omrežij in interaktivne grafične vsebine". Dodaja, da je Projekt olimpijska ura živ projekt, v prihodnjih mesecih pa bodo sledile vsebinske nadgradnje. Zato vabijo vse zainteresirane študente, da se pridružijo delavni skupini. Programska oprema bo objavljena kot odprtokodni projekt, na ta način pa bodo spodbudili tudi druge odprte laboratorije, da se lotijo podobnega projekta v drugih svetovnih prestolnicah.

Potrditev za športne navdušence in domače inženirje

Ura, ki bo v Aleji mladih vse do 5. avgusta, ko bo v Braziliji zagorel olimpijski ogenj, ne bo le odštevala časa do izjemnega športnega dogodka, temveč je tudi potrditev prizadevanjem slovenskih študentov in raziskovalcev. Dogodek je bil tako simboličen za športne navdušence in domače inženirje.