O-STA

Obisk ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca pri slovenski skupnosti v Kneževini Lihtenštajn, v Švici in na Predarlskem, Schaan

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, se je v soboto, 20. februarja 2016, v kraju Schaan v Lihtenštajnu, kot častni gost, udeležil osrednje proslave - kulturne prireditve Slovencev in Slovenk živečih v Kneževini Lihtenštajn, v Švici in na Predarlskem, ki je letos združevala proslavo Prešernovega dne - slovenskega kulturnega praznika in proslavo srebrnega jubileja, 25 - letnice samostojnosti Slovenije.

Prireditev je potekala v organizaciji Društva Slovencev v Kneževini Lihtenštajn, Častnega konzulata Republike Slovenije v Kneževini Lihtenštajn in Veleposlaništva Republike Slovenije v Švici in Lihtenštajnu.

V uvodu slavnostnega govora je minister Žmavc, v nabito polni dvorani Saal am Lindaplatz v Schaanu, pozdravil veleposlanika, dr. Martina Fricka, direktorja Urada za zunanje zadeve Kneževine Liechtenstein in se iz srca zahvalil predsednici Društva Slovencev v Kneževini Lihtenštajn, gospe Mariji Sigg, častnemu konzulu Republike Slovenije v Kneževini Lihtenštajn, dr. Donatu Marxerju in veleposlaniku Republike Slovenije v Švici in v Kneževini Lihtenštajn, mag. Francu Mikši, za odlično pripravljeno organizacijo proslave.

V nadaljevanju svojega slavnostnega govora je minister Žmavc izpostavil pomen 26. decembra 1990, dneva samostojnosti in enotnosti ter 25. junija 1991, dneva slovenske državnosti za slovenski narod in izredno pomembno vlogo, ki so jo v takratnih zgodovinskih dneh imeli Slovenci v zamejstvu in po svetu. Slavnostna prireditev je bila izredno dobro obiskana, o njej so zelo pohvalno poročali lihtenštajnski mediji.