O-STA

Ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko o največjih dosežkih biomedicinske tehnike v svetu in Sloveniji

Biomedicinska tehnika je področje, ki se zelo hitro razvija in, ki bo imelo v bodoče velik vpliv na naše življenje. Povezuje tehniko z medicino in biologijo ter nenehno razvija nove tehnologije, naprave in postopke za izboljšanje zdravja in kakovosti življenja. Ker pa so na področju s svojimi dosežki izjemni tudi domači strokovnjaki, se bo v ponedeljek, 29. februarja 2016, ob 12.45 uri, v veliki predavalnici Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, odvilo strokovno srečanje Največji dosežki biomedicinske tehnike v svetu in Sloveniji.

Organizirali ga bodo Zdravstveno društvo za zgodovino zdravstvene kulture Slovenije, Inštitut za zgodovino medicine Medicinske fakultete, Tehniški muzej Slovenije in Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Prof. dr. Damijan Miklavčič, univ. dipl. inž. el. z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko in predsednik Društva za medicinsko in biološko tehniko Slovenije, bo na dogodku predstavil največje dosežke biomedicinske tehnike.

Med drugim bo govoril o elektroporaciji kot učinkoviti metodi za povečanje transporta molekul prek plazmaleme in o uporabi elektroporacije v medicini, živilski tehnologiji in biotehnologiji. Predstavil bo tudi program in študij Biomedicinske tehnike na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Po predavanju si bodo obiskovalci lahko ogledali vodeno razstavo S tehniko do zdravja, ki je že od 18. januarja na ogled v avli Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Med drugim si bodo lahko ogledali pasivni model hoje, robota za rehabilitacijo rok, vlogo elektrike v medicini, mikroprocesorski analizator elektrokardiogramov MAE-101, železna pljuča, elektronski mikroskop in še mnogo drugih zanimivosti.