O-STA

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc skupaj z rektorjem Univerze v Mariboru dr. Igorjem Tičarjem odprl 2. mednarodno konferenco "Slovenski možgani krožijo prek meja"

V sredo, 24. februarja 2016, je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, skupaj z rektorjem Univerze v Mariboru dr. Igorjem Tičarjem, odprl 2. mednarodno konferenco "Slovenski možgani krožijo prek meja".

Namen konference je bila predstavitev slovenskih raziskovalnih ustanov, ki delujejo zunaj Republike Slovenije, in spodbujanje njihovega sodelovanja z ustanovami in posamezniki znotraj matične domovine. Predstavilo se je kar trinajst ustanov, od raziskovalcev, študentov, profesorjev, vsi, ki jih zanima čezmejno sodelovanje in povezovanje.

Ob tej priložnosti je minister Žmavc vsem navzočim poudaril, da prizadevanje Urada k spodbujanju različnih vrst mreženja, s ciljem dejansko doseči ter udejanjiti pojem kroženja možganov, sodi k splošnim ciljem Urada, to je preseči že deloma izživete oblike ohranjanja slovenstva v svetu.

V nadaljevanju je izpostavil "Naš cilj je namreč spodbuditi nove oblike povezovanja mladih v izseljenstvu, zamejstvu in v matični domovini, tako na področju gospodarstva kot športa, umetnosti in še posebej izobraževanja in znanosti. Slovenija ima veliko uspešnih, celo vrhunskih raziskovalcev, profesorjev in znanstvenikov ter znanstvenih ustanov, ki delujejo zunaj njenih meja. A zdi se, da jih v Sloveniji premalo ali pa sploh ne poznamo, zato smo veseli, da se bodo danes že drugič vsi skupaj predstavili slovenski in še posebej štajerski strokovni javnosti. To je tudi konkretni cilj današnjega dogodka - medsebojna predstavitev".