O-STA

Razvoj robotike državi prinaša konkurenčnost in gospodarsko rast

Robotika je hitro razvijajoča se tehnološka panoga, ki bo kmalu postala vseprisotna v našem življenju. Uporablja se v proizvodnem in zdravstvenem sektorju, v kmetijstvu in rudarstvu, pri vzdrževanju industrijskih obratov in stavbnem gradbeništvu ter pri reševanju, transportu in logistiki. V Cankarjevem domu bo letos od 21. do 23. marca, pod geslom Robotika, za Evropejce potekal že sedmi Evropski forum robotike (European Robotics Forum 2016), ki se ga bodo udeležili strokovnjaki iz celotne Evrope. Slovenija je bila za gostiteljico dogodka izbrana na podlagi močne vključenosti v mednarodni raziskovalni prostor in na osnovi referenc slovenskih znanstvenikov, saj igra pomembno vlogo pri razvoju evropske robotike.

Domači in tuji strokovnjaki združeni v robotiki

Dogodek, ki ga organizira euRobotics, mednarodno neprofitno združenje deležnikov evropske robotike s sedežem v Bruslju, predstavlja najpomembnejše srečanje evropske skupnosti na področju robotike. Vsako leto se ga udeleži več kot 500 gospodarstvenikov, podjetnikov, akademikov, raziskovalcev in oblikovalcev evropskih politik. V luči prihajajočega dogodka so se pred kratkim zbrali zanimivi govorci. O robotiki in prihajajočem dogodku so govorili dr. Reinhard Lafrenz in dr. Uwe Haass iz euRobotics, prof. dr. Marko Munih, predstojnik Laboratorija za robotiko - Robolab na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Hubert Kosler, direktor družbe Yaskawa Slovenija, in mag. Robert Logar, vodja področja robotike v podjetju ABB d.o.o.

Robotika v svetu, Evropi in Sloveniji

Ocenjuje se, da bo proizvodnja robotov do leta 2020 svetovni prihodek od prodaje z današnjih 22 milijard evrov letno povečala na 50-62 milijard evrov. Na področju industrijske robotike, ki trenutno beleži 8-odstotno letno rast, zavzema Evropa okoli 32-odstotni delež svetovnega trga. Slovenija igra pomembno vlogo pri razvoju evropske robotike, saj se uvršča med dobro industrializirane države, je sposobna prevzeti vodilno vlogo pri vzpostavitvi mreže inovacijskih vozlišč, domače znanje pa privablja tudi tuje investicije. Evropa na področju industrijske robotike na svetovnem trgu zavzema okoli tretjinski delež, na področju storitvene robotike pa skoraj dvotretjinski (63 odstotkov). To je rezultat odličnosti njenih interdisciplinarnih raziskav na področju pametnih robotov in sodelovanja med industrijo in znanostjo. Še bolj pomemben pa je vpliv, ki ga imajo roboti na konkurenčnost proizvodne in storitvene industrije, ki uporabljata robotske sisteme in tehnologije, ter na kakovost življenja državljanov. Gledano globalno bi, po ocenah študije, ki jo je pred kratkim opravil McKinsey Global Institute, uporaba naprednih robotov v zdravstvu, proizvodnji in storitvenem sektorju gospodarstvu do leta 2025 prinesla med 1,7 bilijona dolarjev in 4,5 bilijona dolarjev na leto.