O-STA

Mladi tekmovali na Festivalu inovativnih tehnologij

V okviru festivala potekalo jubilejno, že 40. državno tekmovanje v programiranju za dijake

Ljubljana, 16. marec 2016 Na 22. Festivalu inovativnih tehnologij, ki ga Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) organizira v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko, Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani ter Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, so se mladi seznanili z znanstvenimi in raziskovalnimi dosežki inovativnih informacijsko-komunikacijskih tehnologij v Sloveniji. Osnovno- in srednješolci so se med seboj pomerili v več tekmovalnih kategorijah, in sicer v programiranju, digitalni fotografiji, predstavitvi sporočil in izdelavi spletnih strani. Tekmovali so tudi na področju telekomunikacij, video montaže in robotike ter interneta stvari.

Na letošnjem Festivalu inovativnih tehnologij je sodelovalo 131 otrok, od tega 45 dijakov in 86 osnovnošolcev. V avli Fakultete za računalništvo in informatiko pa je bila na ogled tudi razstava fotografij s prvih tekmovanj in bilteni ter razstava plakatov s predstavitvami raziskovalnih laboratorijev Fakultete za računalništvo in informatiko.

V okviru festivala je letos potekalo tudi že 40. državno tekmovanje v programiranju za dijake. Na njem je sodelovalo 51 dijakov, najboljši izmed njih pa so se že začeli pripravljati na izbirno tekmovanje, ki bo potekalo sredi aprila 2016. Štirje tekmovalci, ki bodo najboljši na izbirnem tekmovanju, bodo avgusta letos odpotovali na 28. mednarodno računalniško olimpijado (International Olympiad in Informatics) v ruski Kazan. Tam se bodo v mednarodni konkurenci pomerili v programskih jezikih Pascal, C, C++ in Java.

Ob jubileju računalniškega programiranja je zveza ZOTKS razpisala dva natečaja, in sicer:

V sodelovanju s podjetjema Intel Corporation in E-misija ZOTKS organizira natečaj za najstarejši še delujoči osebni računalnik (PC), ki temelji na arhitekturi Intel x86 in je star vsaj 20 let (letnik 1996 ali starejši). Natečaj je namenjen vsem slovenskim osnovnim in srednjim šolam. Namen je odkriti najstarejše še delujoče računalnike. Stari računalniki delujejo počasi, poleg tega pa povzročajo tudi precejšnje stroške upravljanja in vzdrževanja, so potratni in zastareli. Zato bodo šole, imetnice najstarejših treh, nagrajene z novimi napravami.

Fotografski natečaj "Digitalna Slovenija", v okviru katerega bodo osnovnošolci in dijaki svoj svet upodobili in vizualizirali skozi svoje fotografije. Vsebina natečaja je vezana na povezavo digitalnega sveta in njihove okolice, njihovega vsakdana. Natečaj bo podlaga za sodelovanje na mednarodnem tekmovanju znanstvene fotografije, ki ga organizira Milset (Mouvement International pour le Loisir Scientifique et Technique), katere članica je ZOTKS.

Rezultati letošnjega Festivala inovativnih tehnologij so vam na voljo tukaj.

≠≠≠

O Zvezi za tehnično kulturo Slovenije

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Zveza je imela pomembno pionirsko vlogo pri uvajanju sodobne računalniške informatike v različne segmente slovenske družbe. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva. Prizadeva si za dvig priljubljenosti znanosti in tehnike med otroki in mladimi ter za spodbujanje in razvijanje njihove ustvarjalnosti, inovativnosti in raziskovalnega duha.

Program ZOTKS sofinancirajo Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Urad Republike Slovenije za mladino in drugi. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si.

Dodatne informacije
Mija Kordež
Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zaloška 65, p. p. 2803
1000 Ljubljana

E-naslov: mija.kordez@zotks.si

Telefon: 01/425 07 75