O-STA

Strokovnjaki iz sveta inženirstva na Gimnaziji Vič

Minuli torek so strokovnjaki svetovali dijakom Gimnazije Vič. V okviru projekta Inženirke in inženirji bomo! se je namreč odvil dogodek "Ne teslo. Tesla bom!". Gostje so govorili o inovativnosti, inženirskih poklicih in izbiri prave življenjske poti. Dijakom sta mag. Edita Krajnović iz Mediade in prof. dr. Janez Bešter iz ljubljanske Fakultete za elektrotehniko svetovala, kako izbrati pravi poklic in biti pri svojem delu uspešen. Da je znanje osnova, najpomembnejša pa je osebnost posameznika, je mladim sporočil direktor podjetja LPKF Laser & Electronics, Wolfgang Zeike. Pravi, da noče ljudi, ki bi vsak dan delali isto, išče pa tiste, ki jih zanimajo nove stvari. Zeike-ju v mlajših letih fizika in kemija nista bili blizu. Študiral je ekonomijo in bančništvo, danes pa se o fizikalnih procesih pogovarja na dnevni bazi: "Še vedno o fiziki ne vem dovolj, znam pa prave ljudi vprašati prava vprašanja."

Danes se išče drugačnost

Lucija Varšek, študentka na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani se je odločala med dvema študijema, med psihologijo in strojništvom: "Pri obeh gre za neko delovanje. Pri prvem, kako deluje človek, pri drugem pa, kako delujejo stroji. Prevladala je ljubezen do naravoslovja. Tu delaš tisto, kar si želiš. Pa še nič slovenščine ni," se je pošalila. Dr. Mark Umberger, direktor podjetja Entia, ki je doktoriral iz 'Interneta stvari' na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko pa dodaja, da je edinstvenost razmišljanja to, kar v svetu podpirajo. Da ne razmišljaš kot vsi, ampak razmišljaš drugače. To je danes iskano.

Ne smemo izgubljati časa
"Pomembno je, da v življenju ne izgubljaš časa. Nekaj obveznosti dnevno imaš, kaj pa narediš z ostalim časom? Če si na koncu dneva zadovoljen, kako si danes izkoristil dan, delaš prave stvari. Če nisi, nekaj delaš narobe," o organizaciji lastnega časa razmišlja Miha Vrbinc, predsednik organizacijskega odbora Gazela. Mag. Maja Žagar, danes skrbnica ključnih strank v podjetju SAP pa je s svojim časom razpolagala sama. V ZDA je preživela 15 let, kamor jo je vodila preprosta želja: "Vse me je zanimalo, vedno sem spraševala ljudi. Začrtala sem si svojo pot. In sem šla. Sam si kreator svoje usode." Boštjan Bregar, direktor in soustanovitelj podjetja 4th Office pa v svetu novih tehnologij vidi in živi priložnosti, ki jih tehnologije omogočajo: "Imam produkt, ki mi omogoča, da sem poslovno uspešen in imam hkrati dober lifestyle - včasih to ni bilo mogoče, danes je." Pravi, da ti nove stvari omogočajo, da resnično doživiš življenje. Dodaja tudi, da je vsak jutri izjemno pomemben, da naredimo korak naprej.