O-STA

Vabilo na DIR 2016: roboti na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Robotika je izjemno zanimivo področje, katere razvoj gre v smer interakcije med človekom in robotom. Temu področju so letošnje leto snovalci dogodka Dnevi industrijske robotike - DIR 2016 posvetili posebno pozornost. Namen DIR 2016 je krepitev sodelovanja med industrijo, fakulteto in študenti, obenem pa omogočiti študentom, da spoznajo podjetja v Sloveniji, ki se ukvarjajo s področjem robotike in iščejo morebitne nove sodelavce. Dogodek, ki se bo odvijal že deseto leto zapored, bo potekal v tednu od 4. do 8. aprila 2016 v avli Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Vljudno vabljeni, da se nam pridružite. Svojo prisotnost prosimo potrdite na e-naslov irena.pavcic@ippr.si.

Prvi dan

Področje robotike je zelo dinamično, vsako leto pa se zgodi veliko novosti, zato bo prvi dan namenjen predavanjem vabljenih strokovnjakov. Letošnje leto bo potekalo predavanje o naprednih robotih v kmetijstvu, nato pa bodo predstavili majhno avtonomno robotsko plovilo, ki izvaja meritve onesnaženosti, lokalnih vremenskih razmer in opozarja na izredne dogodke na morju. Obiskovalci bodo prisluhnili tudi podjetjema RLS in L-tek, ki jih bosta seznanili z novostmi in razvojem obeh podjetij.

Drugi, tretji in četrti dan

Naslednje tri dni, od torka, 5. aprila, do četrtka, 7. aprila, sledijo ogledi aplikacij, ki so zamisli študentov Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in so nastale v sodelovanju s slovenskimi podjetji. Ta vsako leto z veseljem sodelujejo pri nastanku aplikacij in samega dogodka. Tako se bodo zbrani lahko pomerili v igri pikado proti robotu podjetja Motoman ali pa v igranju domin, kjer jih bo poskušal premagati robot podjetja Mitsubishi. Ker je sodelovanje med robotom in človekom zelo pomembno, bodo na eni od aplikacij skupaj z robotom YuMi podjetja ABB sestavljali električni števec. Ta robot je zasnovan ravno z namenom, da lahko človek in robot delata skupaj. Obiskovalci bodo preizkusili tudi, kako poteka operacija s pomočjo robota Motoman in haptičnih robotov Omega in 3D kamer. Organizatorji pa niso pozabili niti na bolj sproščujoče aplikacije, zato letos predstavljajo aplikacijo Robomasaža, kjer bo robot podjetja ABB dodobra sprostil hrbte obiskovalcev. Zraven pa bodo slednji lahko poizkušali pokovko, ki jo bo posebej zanje pripravil robot iz podjetja Kuka. Del aplikacij bo tudi industrijske narave, robota podjetja Fanuc in podjetja Stäubli bosta sestavila pravo tiskano vezje, robota podjetij ABB in Epson pa bosta prikazala polnjenje, zapiranje in pakiranje epruvet.

Zadnji dan

V petek, 8. aprila, je zadnji dan dogodka in takrat se bodo obiskovalci odpravili na strokovno ekskurzijo v podjetji Cimos iz Kopra ter Titusplus iz Dekanov.

Več informacij: www.dnevirobotike.si.