O-STA

Pet minut za merjenje na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko

Zanimiv svet meritev bo razkrila ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko, ki bo priredila poseben dogodek, s katerim bo pokazala svojo izrazito raznovrstnost, interdisciplinarnost in sposobnost povezovanja z drugimi strokami. Dogodek Pet minut za merjenje se bo odvil v avli fakultete 20. in 21. aprila 2016, namenjen pa bo osnovnošolcem, srednješolcem in študentom ter vsej zainteresirani javnosti. V avli se bodo odvijali različni poskusi pri katerih bodo lahko sodelovali tudi obiskovalci. Dogodek bo potekal oba dneva od 9.00 do 16.00 ure s predavanji na vsako polno uro.

Številni zanimivi poskusi...

Eden od poskusov bo merilni kombi vremenarjev Agencije RS za okolje, ki bo napolnjen s termometri, higrometri, barometri in drugimi merilnimi inštrumenti za opazovanje vremena in klimatskih sprememb. Zanimiva bo akustično gluha soba, kjer bodo obiskovalci sami začutili, kako se sliši njihov govor v prostoru, ki tako zelo absorbira vse zvoke in akustične odboje, da se močno slišijo utrip srca in šumi iz želodca. Prikazan bo primer merjenja odriva športnika, obiskovalci pa bodo lahko preskusili merilnike, ki so sicer pritrjeni na telo in smuči smučarskega skakalca. Nekaj posebnega bodo brezkontaktna merjenja temperature s pomočjo termovizijskih kamer s katerimi bodo obiskovalci lahko preizkusili in opazovali dvodimenzionalno sliko razporeditve temperature okolice, svojega obraza in različnih predmetov. Pomerili se bodo tudi v veslanju na veslaških ergometrih in v dvigovanju lebdeče kroglice skozi igro, ki izkorišča EEG merjenje električne aktivnosti možganov. Poskusov pa še ne bo konec, merili bodo slastnost krofov podjetja Dondon in tako sodelovali v tipični organoleptični meritvi. V središču pa bo prikaz merjenj na najvišjem nivoju, kjer bodo za najtočnejše merjenje temperature na svetu uporabljeni znanstveni merilni instrumenti, kot so precizijski merilni uporovni mostiči, referenčni električni upori, fiksna celica trojne točke vode, ki je tudi etalon osnovne enote termodinamične temperature kelvin in etalonski platinasti uporovni termometri. Prikazana bo tudi prava resnica o temperaturi v domačem hladilniku. Ta namreč ni točno 4 °C.

... in predavanja

Poleg številnih poskusov bodo organizirana tudi različna predavanja s področja merjenja. Predavanja o meritvah in diagnostiki v medicini uspešnega mladega podjetja Mesi, o meritvah v bivalnih prostorih obetajočega podjetja KotoLabs, o meritvah v meteorologiji in klimatologiji Agencije RS za okolje, o povezavi zagonskih podjetij in meritev ter o termoviziji v vsakdanjem življenju. Zanimivih bo tudi nekaj študentskih projektov kot so meritve umazanosti dimnikov, meritve stopnje zasvojenosti s pametnimi telefoni in meritve učinkovitosti gradbenikov s pametnimi lopatami.