O-STA

Zmaga študentov Pravne fakultete v svetovni konkurenci

Študentje Pravne fakultete Univerze v Ljubljani so v petek zmagali v velikem finalu svetovnega tekmovanja iz poznavanja prava Evropske unije - European Law Moot Court (ELMC), ki je potekal na sedežu Sodišča EU v Luksemburgu.

Ekipo so pod mentorstvom prof. dr. Ane Vlahek in "coachanjem" nekdanjih tekmovalcev Kaje Batagelj, Ane Hergouth in predvsem Žiga Urankarja ter Sandre Koren sestavljale študentke Mirjam Homar, Lara Matan in Urša Ušeničnik (pri pisnem delu je sodelovala tudi Nuša Kucler).

Tekmovanje ELMC, ki se ga tradicionalno udeležujejo vse prestižne evropske in ameriške univerze, je simulacija postopka predhodnega odločanja na Sodišču EU in vsako leto obravnava aktualne teme prava EU (letošnja osrednja tema je bila odškodninska odgovornost držav članic in EU). Od leta 1988 ga organizira European Law Moot Court Society ob podpori Sodišča EU in nekaterih najodličnejših odvetniških pisarn. Ljubljanska pravna fakulteta se tekmovanja udeležuje od leta 2003 in na njem niza lepe uspehe, leta 2004 je bila npr. v vlogi generalnega pravobranilca (AG) prva, leta 2006 pa druga na svetu.

Letošnja ekipa je, tako kot vsako leto, od septembra do novembra pripravljala memoranduma za tožnika in toženca v angleškem in francoskem jeziku ter se na podlagi dobro ocenjenih pisnih izdelkov uvrstila med 48 najboljših (od sicer približno 80 prijavljenih) ekip, ki so se v začetku leta na štirih regionalnih finalih pomerile za vstop v veliki finale v Luksemburgu. Z ekipno zmago na regionalnem finalu v Maastrichtu se je ekipa uvrstila v veliki finale, kjer se je študentka Lara Matan, ki je bila na podlagi žreba določena za govornico v polfinalnem in finalnem delu velikega finala, v brezhibnih angleščini in francoščini ter z dobro pripravljenimi argumenti s pomočjo drugih dveh tekmovalk odlično odrezala pred sodniki in generalnimi pravobranilci Sodišča EU ter ljubljanski univerzi v prestižni ekipni kategoriji priborila 1. mesto. Univerza v Ljubljani je s tem v tej kategoriji premagala univerze, kot so Columbia, Boston, LSE, Heidelberg, Amsterdam, Maastricht, Pariz, Aix en Provence, Göteborg, Atene, Leiden, Edinburgh idr. V vlogi predstavnika Evropske komisije je slavila Columbia, v vlogi AG pa Leiden. Finale si je ogledal tudi slovenski sodnik dr. Marko Ilešič.

Na fotografijah:

Pokal za prestižno zmago v slovenskih rokah / foto: Mirjam Homar

Finale velikega finala - nastop ekip iz Ljubljane in Göteborga / foto: ELMC Society

Polfinale velikega finala - nastop ekip iz Maastrichta (levo) in Ljubljane (desno) / foto: ELMC Society

Zmagovalna ekipa: tekmovalke Urša Ušeničnik, Lara Matan, Mirjam Homar (spodaj z leve proti desni) in "coacha" Sandra Koren in Žiga Urankar (zgoraj) / foto: prof. dr. Ana Vlahek

Tekmovalke PF UL s sodnikom Sodišča dr. Markom Ilešičem / foto: prof. dr. Ana Vlahek

Ljubljanska ekipa pred nastopom / foto: prof. dr. Ana Vlahek