O-STA

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc na slovesnosti ob 70-letnici slovenskih šol v Italiji

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je v torek, 19. aprila 2016, udeležil slovesnosti ob 70-letnici slovenskih šol v Italiji.

Ob tej priložnosti je kot najvišji predstavnik Republike Slovenije nagovoril zbrano publiko v polni dvorani Kulturnega doma v Trstu, ki je dala veličino k pomembnemu dogodku. Pozdravil je vse navzoče in izpostavil ravnatelje, učitelje, predvsem pa otroke, šolarje in dijake slovenskih šol v Italiji.
"Šole se morajo na nove življenjske razmere in poklicne izzive, s katerimi se danes srečujejo mladi, ustrezno odzivati. Šole morajo ponujati tako izobraževanje za nove poklice, kot vzpodbujati v mladih vedno nove želje po odkrivanju novega, po učenju in iskanju rešitev. Prav tako morajo šole že s samim vključevanjem v družbeno okolje vzpostavljati ustrezen komunikacijski model, ki gradi na medgeneracijskem povezovanju in vzpodbujanju družbe h krepitvi vrednot" je izpostavil minister.

V nadaljevanju pa je minister poudaril, da slovenske šole v Italiji bodo obstale, če bodo slovenski jezik zaščitile ne le z njegovo uporabo tudi izven šolskih učilnic, ampak predvsem s prenosom narodnega zavedanja na mlajše generacije. Mladi, ki se bodo zavedali svojega slovenstva, bodo že znali poskrbeti za to, da slovenski jezik ne zamre.

Ob koncu se je zahvalil vsem, ki so zaslužni za to, da so slovenske šole v Italiji ostale in da lahko praznujemo ta visoki jubilej.