O-STA

Dnevi elektrotehnike

Ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko v sodelovanju s Tehniškim muzejem Slovenije letos že petnajstič organizira Dneve elektrotehnike - interaktivne predstavitve sodobnih tehnologij, ki se bodo odvijali drugi teden v maju v Bistri pri Vrhniki. V tem tednu bodo skupaj z raziskovalci, učitelji in študenti fakultete predstavili interaktivne eksperimente in projekte s področja najsodobnejših tehnologij. Tako se bodo lahko vsi obiskovalci pobližje spoznali z delom in tehnologijo, ki jo razvijajo na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko. Predstavitve eksperimentov bodo potekale od torka, 10. maja, do petka, 13. maja, za zaprte skupine in v nedeljo, 15. maja, med 10. in 18. uro za vso javnost.

Predavanje: Akustika in elektroakustične lastnosti pametnih telefonov

Ste kdaj razmišljali, katera je še sprejemljiva meja jakosti zvoka in kakšne posledice lahko prinese (pre)glasno poslušanje glasbe, na primer glasbe na mobilnem telefonu, ki jo preko slušalk poslušamo na avtobusu, kjer je še posebej hrupno okolje? V pogovoru z doc. dr. Samom Begušem iz Laboratorija za metrologijo in kakovost ljubljanske Fakultete za elektrotehniko bodo obiskovalci na predavanju v okviru Dnevov elektrotehnike v TMS Bistra, v nedeljo, 15. maja 2016, ob 16. uri, spoznali osnove akustike in kako različne oblike zapisov glasbe vplivajo na kvaliteto predvajanega posnetka. Z enostavnim voltmetrom bodo pomerili napetost na sponkah slušalk in izračunali jakost zvoka poslušanja glasbe na pametnem telefonu. Pogledali si bodo tudi, kaj vse povedo tehnični podatki slušalk in na kratko pokazali, kako se samo uho brani pred hrupom.

Dneve elektrotehnike si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice. Več informacij na: programi@tms.si oz. 01/750 66 72.