O-STA

50 milijonov dolarjev dolgoročnega sindiciranega posojila za Interblock - polovico prispevala NLB

V sredo, 11. maja, je potekal simbolni podpis pogodbe o dolgoročnem sindiciranem posojilu v višini 50 milijonov dolarjev družbi Interblock, ki jo je zastopal predsednik upravnega odbora, gospod Joc Pečečnik. V vlogi agenta je nastopila ena izmed najuglednejših ameriških bank Keybank National Association. NLB je kot lokalna, domača banka Interblocka pri poslu nastopila kot enakovreden partner, saj je k sindiciranemu posojilu prispevala polovico oz. 25 milijonov dolarjev.


Družba Interblock d.d., velja na globalnem trgu za vodilni brand na področju elektronskih miz. Poslovni model, ki zajema proizvodnjo, prodajo in v zadnjih letih oddajo aparatov, se je izkazal kot silno učinkovit in dolgoročen.

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1989, v letu 1996 pa je delovanje preusmerilo v igralniško industrijo in ves čas poslovanja vlaga v razvoj in patentiranje igralniških produktov, sledi modnim smernicam in definira trende v industriji (hologram, 3D gaming, G5, mini ruleta itd...). Najpomembnejši trenutek se je zgodil leta 2008, ko je podjetje pridobilo najzahtevnejšo igralniško licenco v Nevadi.

Joc Pečečnik, predsednik upravnega odbora družbe Interblock, je ob podpisu poudaril:

"Z odobrenim posojilom bomo delno nadomestili vir, ki smo ga do sedaj uporabljali izključno v ZDA. Z virom družba v prvi vrsti financira razvoj, inovacije in izdelavo novih igralnih aparatov za najem. Hkrati bo sindicirani kredit omogočil optimiziranje stroškov in ugodno refinanciranje.
Cilj družbe je vzdrževati finančne stike tako v Evropi (Sloveniji) kakor tudi v ZDA, zato smo se odločili, da bomo del posla prenesli tudi na slovenske banke. Slednje kljub temu, da imajo ugodne pogoje in poceni denar, nimajo dovolj kvalitetnih komitentov, da bi lahko normalno opravljale svoje delo.
V življenju sem podpisal veliko kreditnih pogodb. Moje načelo je, da mora podjetje samo poiskati svoje finančne vire. Nikoli še nisem srečal tako profesionalne ekipe, kot je bil ekipa NLB pri konkretnem poslu. Na tem mestu bi se rad zahvalil vsem "skritim" NLB-jevcem, ki so opravili ogromno število ur, z Vincencom Jamnikom na čelu. Celotna uprava je bila glavni razlog, da so nas prepričali, da smo pol kreditnega aranžmaja prenesli v Slovenijo. Nisem še srečal tako profesionalne ekipe, ki je bila zaradi časovne razlike z ZDA na razpolago tudi ponoči.
Zahvalil bi se tudi SID banki, s Svilanom Sibilom na čelu, za podporo pri zavarovanju projekta. S SID banko imamo dolgo zgodovino sodelovanja in vedno smo našli skupni jezik. Tako SID kot NLB sta dokaz, da podjetja, ki izvozimo 100 odstotkov naših izdelkov na tuje trge, z lahkoto delamo posle. Skupaj z domačimi bankami, se lahko profesionalno povezujemo s tujimi bankami in partnerji ter se z njimi dogovarjamo o najkompleksnejših oblikah financiranja."

NLB pri poslovanju izpolnjuje najzahtevnejše mednarodne standarde

V imenu NLB je pogodbo podpisal namestnik predsednika uprave Blaž Brodnjak. Zahvalil se je za izkazano zaupanje Interblocku, pa tudi banki agentki. "Veseli nas, da pri dobrem poslu ni meja. V NLB dokazujemo, da pri poslovanju izpolnjujemo najzahtevnejše mednarodne standarde in z našim prispevkom omogočamo nadaljnjo rast in lažje doseganje zastavljenih ciljev Interblocka. Slednji vedno znova dokazuje, da je lahko tudi družba s koreninami v Sloveniji, s svojim znanjem in potencialom še kako mednarodno konkurenčna. In to na dolgi rok. Podjetjem, ki imajo poslovno vizijo in trdno osnovo, smo in bomo vedno stali ob strani. Aktivno spremljamo poslovanje slovenskega podjetniškega sektorja in kot največja slovenska banka trdno podpiramo dobre podjetniške zgodbe."

Jay Masurekar, predstavnik ameriške Keybank National Association, je ob tej priložnosti izpostavil: "Današnji podpis sindiciranega posojila je dokaz, da lahko ameriška in največja slovenska banka na strokovni in profesionalni ravni pri tovrstnih poslih uspešno sodelujeta. S tem smo podjetju Interblock USA, ki je naš trden partner in eden pomembnih dobaviteljev igralniške in zabaviščne industrije v Las Vegasu, pomagali izboljšati strukturo virov financiranja in omogočili nadaljnjo širitev poslovanja."

Del posojila, ki ga je odobrila NLB, je močno podprla tudi SID banka

"SID banka z zavarovanjem posojila družbi Interblock spodbuja internacionalizacijo še enega slovenskega podjetja, tokrat na ameriškem trgu. Interblock se je že v preteklosti izkazal kot zanesljiv poslovni partner, kot kreativno in konkurenčno podjetje, saj je edino evropsko podjetje, ki mu je uspelo pridobiti licenco v Nevadi (Las Vegas). To mu je odprlo nove poslovne priložnosti v ZDA, hkrati pa bo tudi Sloveniji prineslo dodatna delovna mesta. SID banka tako izpolnjuje svoje poslanstvo spodbujanja konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, odpiranja novih delovnih mest ter trajnostnega razvoja Slovenije," je poudaril član uprave SID banke mag. Jožef Bradeško.

NLB letos povečala obseg kreditiranja srednje velikim podjetjem

NLB tudi v letu 2016 nadaljuje z močno podporo slovenskemu gospodarstvu, kar dokazuje tudi omenjeni posel. V letošnjem letu smo v NLB obseg kreditiranja in splošne podpore srednje velikim strankam v netu znesku povečali za 47 milijonov evrov, kar je nedvomno posebnost na slovenskem bančnem trgu. Je posledica intenzivnega dela in proaktivnega pristopa k strankam ter iskanja celovitih rešitev v dobro obeh strani. Z enakim in še intenzivnejšim tempom letos nadaljujemo tudi z organizacijo poslovno-strokovnih dogodkov, saj želimo odpirati prostor za dialog s strankami - srednje velikimi podjetji in vsemi zainteresiranimi deležniki. V sodelovanju z lokalnimi gospodarskimi zbornicami prenašamo strankam znanje in bogate izkušnje ter rešitve tako za lažje vsakodnevno kot tudi za dolgoročno razvojno poslovanje.


NLB Korporativno komuniciranje

Vsa sporočila za javnost