O-STA

Znane so tri ekipe bodočih inženirjev, ki bodo zastopale Slovenijo

Mednarodno študentsko društvo EESTEC LC Ljubljana, ljubljanska Fakulteta za elektrotehniko in družba Siemens d.o.o. so izbrali tri ekipe bodočih inženirjev, ki so na nacionalnem PLC+ Challenge tekmovanju najbolj blestele. Prvo ekipo so sestavljali Jakob Delič, Luka Brodnik in Aljaž Obreza, drugo Grega Jezeršek, Žan Bunič in Jure Brašanac, tretjo pa Marija Ivanovska, Tilen Pugelj in Matej Peterka. Vsi bodo 10. junija letos zastopali Slovenijo na regijskem finalu projekta v Zagrebu, kjer se bodo pomerili z ekipami s Hrvaške in iz Srbije. Najboljše tri ekipe v regiji bodo za nagrado prejele izobraževanje na Siemensu ter strokovno potovanje v eno od Siemensovih globalnih strokovnih referenc.

Izkušnje iz teoretičnega in praktičnega dela

Projekt PLC+ Challenge 2016 je letos v Sloveniji potekal prvič, opravili pa so ga v dveh delih. Teoretični del je bil namenjen predavanjem strokovnjakov iz ljubljanske Fakultete za elektrotehniko in različnih slovenskih podjetij - poleg predstavnikov Siemensa so svoje izkušnje dela s PLC-ji delili tudi predstavniki Elcona, Gorenje projekta in Sistemov IN ES. V praktičnem delu pa so se študentje spopadli z nalogo, skozi katero so pridobili znanje o procesu proizvodnje piva ter ga uporabili za programsko upravljanje pivovarne s pomočjo PLC-ja.

Študentje so nad projektom navdušeni

Skozi projekt želijo perspektivnim bodočim inženirjem ponuditi nova znanja in jih pripraviti na delo v realnem okolju, da bodo konkurenčnejši na trgu dela. Da pa je PLC+ Challenge 2016 projekt odlična priložnost za pridobivanje novih znanj in izkušenj, so potrdili tudi študentje. "Tekmovanja smo se udeležili, da bi se naučili čim več novega o logičnih krmilnikih in se preizkusili, kako dobro se znajdemo in organiziramo pri delu v ekipi," so povedali člani tretje zmagovalne ekipe, Marija, Tilen in Andrej. Grega, Žan in Jure pa dodajajo, da je projekt ena od redkih možnosti, kjer lahko pokažejo svoje sposobnosti in znanje. Z njimi se strinjajo tudi Jakob, Luka in Aljaž, ki izpostavljajo: "Od tekmovanja smo odnesli ogromno izkušenj s programiranjem Siemensovih naprav, naučili smo se tudi, kako se lotiti velikega problema in ga razdeliti na manjše podprobleme."