O-STA

Konferenca gospodarstvenikov alpsko jadranske regije v Vili Vipolže

Danes, 23. maja 2016 v Vili Vipolže poteka konferenca gospodarstvenikov alpsko jadranske regije, ki jo organizirajo Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Slovenska gospodarska zveza v Celovcu in Občina Brda.
Čezmejno sodelovanje v tem prostoru je stalnica, kljub zaprtosti meja v zgodovini.
Je pa v tem času potencial, da se na vseh ravneh in področjih oblikujejo čezmejne regije kot razvojni in kulturna priložnost tega prostora.
Drugi moderator Dušan Udovič, nekdanji odgovorni urednik Primorskega Dnevnika, je to potrdil tudi kot prostor Alpe Adria, ki je izjemno dragocen, in ga slovenska skupnost v Italiji goji že od nekdaj tudi skozi kulturo, skozi založništvo, ki se nastopu na tej skupni regij nikoli ni odreklo.

Minister Gorazd Žmavc je v vlogi ministra za Slovence zunaj meja Republike Slovenje, pozdravil izjemno udeležbo na dogodku, se zahvali županu Občine Brda Francu Mužiču in poudaril pomen Vile Vipolže za srečanja na ravni skupnih gospodarskega in kulturnega prostora. Cilj tega dogodka je simbolni pomen, saj je vedno več pomena prve svetovne vojne, ki je pomenila trpljenje in preživetje ljudi ob meji v najtežjih trenutkih.

Politični pomen, je tudi v tem, da skozi val resorjev skupaj zagotavljamo, da se Slovenci v matični domovini in po svetu povezujejo med seboj in da se poveča skupni kulturno gospodarski prostor.
Slovenija se želi odpirati v skupni gospodarski prostor, ker skozi to lahko zavaruje tudi kulturo in slovenski jezik, predvsem pa način življenja in bivanja na obeh straneh meje.

Pomembno je, da se s tem dogodkom začne proces Foruma čezmejnih regij, ki bo odgovarjal skupne razvojna vprašanja tega prostora, konkretno in v dialogu ter z upoštevanjem spreminjajočih se okoliščin v Svetu in Evropi.


Državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti je poudaril, da je za povezovanje Slovencev ključnega pomena prav gospodarsko povezovanje.
Poudaril je pomen sodelovanja na področju gospodarstva in mladih, predvsem v okoljih start up, ki so pot za mlajšo generacijo pri oblikovanj gospodarske slike čezmejnih regij.